Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste Chinese schip door Noordelijke IJszee

Home

© Thinkstock

Voor het eerst is een Chinees schip de Noordelijke IJszee overgestoken. De tocht van de ijsbreker toont de groeiende interesse van China voor het gebied, waar door de wereldwijde opwarming meer vaarroutes ontstaan.

De ijsbreker Xuelong, oftewel Sneeuwdraak, kwam deze week in IJsland aan, nadat hij langs de noordelijke kust van Rusland was gevaren. Expeditieleider Huigen Yang zei dat hij onderweg meer ijs had verwacht. 'Tot onze verbazing is het grootste deel van de noordelijke zeeroute open', zei hij. De ijsbreker gaat terug naar China via een route dichter bij de Noordpool.

De noordelijke ijskap was op 13 augustus gekrompen tot 5,09 miljoen vierkante kilometer, een oppervlakte kleiner dan Brazilië. In september is het met ijs bedekte gebied het kleinst om daarna weer aan te groeien. Minder ijs in het Noordpoolgebied betekent niet alleen meer mogelijkheden voor de scheepvaart. Ook zouden bodemschatten zoals olie en gas beter toegankelijk worden.

In de noordelijke zeeën is dit jaar zo weinig drijfijs dat het mogelijk een record uit 2007 breekt. Dat is gunstig voor de scheepvaart, maar bedreigt het leven van inheemse volken en dieren zoals ijsberen. Het is een kortere route dan via Afrika. De Duitse Beluga Group heeft bijvoorbeeld in 2009 al eens een vrachtschip van Zuid-Korea naar Rotterdam via de noordelijke route laten varen.
Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie