Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerste Australische heilige een feit

Home

ANP

VATICAANSTAD (ANP) – De eerste Australische heilige is een feit. Paus Benedictus XVI verklaarde zondag de Australische non Mary MacKillop (1842-1909) heilig tijdens een mis op het Sint Pietersplein in het Vaticaan. Er zouden twee wonderen zijn verricht op haar voorspraak.

,,Jarenlang is een ontelbaar aantal jonge mensen in Australië gezegend met leraren, die geïnspireerd waren door het moedige en heilige voorbeeld van ijver, volharding en gebed van moeder Maria MacKillop’’, zei de paus tijdens de ceremonie. Daarbij waren 50.000 mensen aanwezig onder wie de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Kevin Rudd. ,,Ze wijdde zichzelf als jonge vrouw aan onderwijs voor de armen op het moeilijke en veeleisende Australische platteland’’, aldus de paus.

De wonderen die volgens de Rooms-Katholieke Kerk dankzij bemiddeling van MacKillop tot stand zijn gekomen gaan over twee vrouwen. Een 72-jarige Australische genas op onverklaarbare wijze van leukemie nadat ze MacKillop had aangeroepen in haar gebeden. In 1993 genas een andere Australische van long- en hersenkanker nadat ze tot MacKillop gebeden had.

MacKillop streed ook tegen seksueel misbruik binnen de kerk, wat leidde tot haar tijdelijke excommunicatie. Haar heiligverklaring heeft hier echter niets mee te maken, aldus het Vaticaan. De paus verklaarde ook vijf anderen uit Canada, Italië, Polen en Spanje heilig.

Deel dit artikel