Eerste anticonceptiepil voor mannen in zicht

home

Redactie

De anticonceptiepil voor vrouwen. © anp

De eerste effectieve en hormoonvrije anticonceptiepil voor mannen is mogelijk in zicht. Wetenschappers hebben ontdekt dat het stofje 'JQ1', dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor kankertherapie, er voor kan zorgen dat mannen tijdelijk onvruchtbaar raken, maar wel hun libido houden.

Hierover schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Het middel is nog niet klaar om op mannen getest te worden, maar het biedt een veelbelovend uitzicht in de zoektocht naar een beter anticonceptiemiddel voor mannen.

'JQ1' is vooralsnog enkel succesvol op muizen getest. Na toediening vond de celdeling, die nodig is voor de productie van sperma, niet meer plaats.

De stof zou een stuk effectiever zijn dan condooms, en is gemakkelijker omkeerbaar dan een sterilisatie. 'Ik ben heel blij met deze nieuwe potentiële benadering', zegt voortplantingsbioloog William Bremner van de Universiteit van Washington, de openbare onderzoeksuniversiteit in Seattle.

Wetenschappers worstelen al decennia om een veilige manier te vinden om de mannelijke vruchtbaarheid te blokkeren. Een aantal belangrijke problemen staan in de weg, vertelt Bremner. 'Zo produceren mannen dagelijks miljoenen zaadcellen en moet iedere potentieel medicijn uiterst veilig zijn en geen blijvende genetische schade aan het sperma kunnen veroorzaken.' Bovendien moet worden onderzocht of het stofje geen nare bijwerkingen heeft.

Verwacht wordt dat het nog zeker vijftien jaar duurt voordat er uit JQ1 een mogelijk anticonceptiemiddel komt.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie