Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerst stemden ze Koekoek, toen Janmaat en nu Fortuyn

Home

Toine van Corven

RUCPHEN - Het is wéér gelukt! Opnieuw is St. Willebrord, kerkdorp van het Brabantse Rucphen, erin geslaagd zich bij de verkiezingen te onderscheiden. Ditmaal niet, zoals gebruikelijk, met het laagste opkomstcijfer van Nederland (wel het op een na laagste) maar door het enorme aantal stemmen (30,5 procent) dat de Lijst Pim Fortuyn er kreeg. In St. Willebrord zoeken ze de verklaring in de volksaard. ,,Wij zijn emotionele mensen.''

Het opkomstcijfer is met 66,98 procent wel laag, ,,maar voor onze doen helemaal niet slecht'', zegt tweede loco-burgemeester J. Suijkerbuijk. Vergeleken met de rest van het land (78,9 procent) en de opkomst vier jaar geleden, scoort zijn gemeente zelfs beter. 11,3 procent meer dan de gemiddelde stijging in Nederland.

Zoals altijd vallen de resultaten in de stembureaus in Sint Willebrord het meest op. De kantine van voetbalclub Rood Wit spant de kroon met een superlage opkomst van 57,74 procent. Maar ook buurthuis De Lanteern in de Dorpsstraat (58,36 procent) en educatief centrum Den Berg in de Kanariestraat (59,06) kunnen er wat van. In de Lanteern stemde 42 procent op de Lijst Fortuyn.

,,Ik ook'', zegt Wim Brant die tegenover De Lanteern, op de vensterbank zittend, van de lentezon geniet. ,,In dit dorp komen de mensen nog voor elkaar op'', verwoordt hij het opportunisme dat zich ook volgens anderen altijd en overal in de 9500 zielen tellende gemeenschap voordoet. Een vrouw van rond de vijftig -'Ik ben import hoor!'-, op een bankje voor verzorgingshuis De Vlegter, noemt het liever 'kuddegedrag'. ,,Toen boer Koekoek in de Kamer zat stemden ze hier massaal Koekoek en toen Janmaat er nog was, stemden ze allemaal CD. Om dwars te liggen, lijkt het wel.''

Suijkerbuijk wil het zo negatief niet zien. ,,De mensen hier laten wel hun emoties spreken. Ze hebben het hart op de tong.'' Zou het aan de samenstelling van de bevolking liggen? Fortuyn was populair in volksbuurten met zijn standpunt over integratie, maar zoveel vreemdelingen wonen er niet in St. Willebrord. Wel veel wielrenners en biljarters, en vooral bouwvakkers en stratenmakers, die in hun pendelbusjes overal in Nederland neerstrijken om tegen goed stukloon de hele week hard te pezen. Ruwe bolsters die onrecht niet kunnen verdragen.

In café-biljart Het Oude Café was gisteren vooral voetbal het onderwerp van gesprek. Midden op de dag zit de kroeg goed vol. Er wordt druk gekaart en bier uit de fles gedronken. Aan politiek hebben de klanten een broertje dood ('allemaal zakkenvullers'), maar Pim mochten ze wel. Niet te vergelijken met Janmaat. ,,Weet je waarom die hier toen zoveel stemmen haalde? Ronselaars van hem gaven gratis bier weg aan wie toen CD ging stemmen''.

Deel dit artikel