Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eerst het zuur, dan het zoet

home

Onder het motto 'eerst het zuur, dan het zoet' heeft het kabinet bezuinigingsmaatregelen genomen die voor vrijwel alle Nederlanders in 2003 een achteruitgang in besteedbaar inkomen betekenen. De regering heeft alleen de alleenstaande AOW'er zonder aanvullend pensioen ontzien. Voor deze kwetsbare groep blijft de koopkracht gelijk.

De gemiddelde daling van de koopkracht komt uit op 0,7 procent, waarbij werkenden iets meer inleveren dan uitkeringsgerechtigden. Voor werkenden gaat vooral koopkracht achteruit als gevolg van het afschaffen van het spaarloon en de basisaftrek lijfrentepolis in de belasting. Maar ook het afschaffen van de fietsaftrek en de eindejaarsuitkering hebben een negatief effect. De alleenstaande werkende zonder eigen huis en auto én kostwinners met een inkomen van twee keer modaal gaan er in alle plaatjes het meest op achteruit, namelijk meer dan 1,5 procent.

Deze negatieve effecten voor de koopkracht worden in de plannen van het kabinet-Balkenende in 2005 weer goedgemaakt: het zoet. Dan wordt de onroerendzaakbelasting afgeschaft, het Kwartje van Kok terugegeven en komen er zorgtoeslagen en kinderkortingen voor de lagere inkomens.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.