Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een theehuis met kleurig glas in de muur

Home

Alwin Kuiken

Met zijn autobanden, blikjes en flessen is het eerste earthship van Nederland een echt recycleproject. In Zwolle werd het gisteren geopend.

De vingers van de driejarige Maarten glijden over het ruwe beton aan de binnenkant van het earthship in Doepark Nooterhof in Zwolle. Een duurzaam theehuis met zonnepanelen, een windmolen en driedubbele beglazing. De grote mensenmassa heeft geen oog voor de verbazing die zich een meter lager bij Maarten afspeelt.

Het is niet het cement dat zijn aandacht getrokken heeft. Nee, het zijn de doorzichtige flessen die er uitsteken. De lege flessen zijn een voorbeeld van de gerecyclede materialen die bij het bouwen van een earthship worden gebruikt.

’Onbegrijpelijk’, staat op zijn gezicht te lezen. „Hij is dol op de natuur”, legt moeder Marianne Stukker (39) uit. „Wij allebei trouwens. In zo’n huis zou ik willen wonen. Lekker vrolijk met al die gekleurde glasscherven in de muur.”

Het earthship in Zwolle is een initiatief van het roc Landstede en woningcorporatie SWZ in Zwolle, ter ere van het honderdjarig bestaan van de woningstichting. Het vijf ton kostende project werd binnen een jaar uit de aarde opgetrokken. Letterlijk, want een deel van de binnenmuren bestaat uit niets meer dan zand, stro en water.

„Als je er met een hamer tegenaan slaat, brokkelt het meteen af. Niet erg, want met water valt het zo weer te repareren”, zegt Theo Lalleman van de in 2006 opgerichte stichting Owaze. Zijn groep ecobouwers koppelde de initiatiefnemers aan een tiental Amerikaanse ontwerpers en bouwers.

„In Nederland was er aanvankelijk weinig animo voor dit soort projecten. Iedereen dacht dat ze er toch nooit een vergunning voor zouden krijgen. Maar dat bleek mee te vallen. Sinds Al Gore staan overheden veel positiever tegenover dit soort plannen.”

Opvallend genoeg was het voltallige college van b. en w. van de gemeente Zwolle zaterdag vanwege een werkbezoek niet aanwezig bij de opening. Paul Hendriksen van Aardehuizen Oost Nederland was er wel. Met de gemeente Olst-Wijhe (vijftien kilometer ten zuiden van Zwolle) is Hendriksen in gesprek om twintig bewoonbare earthships langs de IJssel te gaan bouwen.

De snelheid en eenvoud waarmee in Zwolle door het oerwoud van vergunningen werd gekapt, geeft Hendriksen goede hoop. „Dit is onwaarschijnlijk snel gegaan”, zegt hij. „Daar zou best eens een sneeuwbaleffect van uit kunnen gaan. In Zwolle beschikken ze nu over alle expertise. Die kunnen wij in Olst heel goed gebruiken.”

Deel dit artikel