Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eén telefoonnummer voor alle politiebureaus

Home

RUUT VERHOEVEN

AMSTERDAM - Nederland krijgt een landelijk toegangsnummer voor de politie voor alle niet-spoedeisende zaken, 'als het zonder zwaailicht kan'. Wie dit nummer kiest, krijgt automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde politiemeldkamer.

Daartoe heeft het korpsbeheerdersberaad, het reguliere overleg tussen de burgemeesters van de grootste gemeenten in de 25 politieregio's, afgelopen weekeinde in Utrecht besloten. Een speciale werkgroep heeft de afgelopen twee jaar de haalbaarheid van zo'n landelijk nummer onderzocht. Het nieuwe nummer - 0900-8844 - zal geleidelijk in alle regio's worden ingevoerd.

In Zuid-Holland-Zuid kunnen mensen nu al bellen naar dit nummer 'als het zonder zwaailicht kan'. De bedoeling is dat twee noordelijke politieregio's in de periode oktober-december van dit jaar zullen volgen. Uiterlijk 1 oktober 2000 moet het nummer volledig operationeel zijn.

Gebruikers van een mobiele telefoon worden via het zogenaamde voice-response-systeem naar de juiste politiemeldkamer geleid. Een computerstem vraagt de mobiele beller de postcode of het kengetal van het gebied waar hij zich bevindt in te toetsen, waarna hij automatisch met de betreffende meldkamer wordt doorverbonden.

Hoeveel bellers moeten gaan betalen als ze het landelijke nummer kiezen, is volgens een woordvoerster van het Nederlands Politie Instituut nog niet bekend, “maar in elk geval maximaal veertig cent per minuut en waarschijnlijk nog lager. De korpsbeheerders vinden dat het nummer slechts kostendekkend hoeft te zijn.”

Het landelijke politienummer moet de bereikbaarheid van de regiopolitie sterk verbeteren. Daarnaast zal het nieuwe nummer ervoor zorgen dat het alarmnummer 112 ontlast wordt. Nu bellen veel mensen nog ten onrechte het alarmnummer om de vermissing van hun kat of een inbraak na vakantie door te geven.

Van de vijf miljoen telefoontjes die jaarlijks bij het alarmnummer binnenkomen is 65 procent aan het verkeerde adres. Ook via de invoering van de automatische nummeridentificatie, die het telefoonnummer van de beller zichtbaar maakt, hoopt de politie het aantal foute meldingen terug te dringen. Wie moedwillig misbruik maakt van het alarmnummer kan rekenen op strafrechtelijke vervolging en een boete van maximaal 5000 gulden of maximaal twee weken celstraf.

Deel dit artikel