Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een spannende fase voor Brink en NCRV

Home

Van onze mediaredactie Frits Brink is 1.83 meter lang en heeft thuis vier televisietoestellen. Hij is nu nog burgemeester van Veenendaal en voorzitter van de Nederlandse Basketbal Bond. Half november wordt Brink voorzitter van de NCRV.

Op de vraag over zijn lengte zegt hij lachend: “Ik doe alleen bestuurlijk aan basketbal. Ik ben te klein.” Twee van de tv-toestellen bij hem thuis staan op de kamers van zijn zoons van 18 en 20 jaar. Op zijn werkkamer vangt hij weleens het geluid op van de programma's waar zij naar kijken. Soaps, geweld en ruige taal. “Daar heb ik wel eens moeite mee. Gelukkig hebben mij vrouw en ik gemerkt dat ze daar minder vaak naar kijken en steeds beter selecteren.”

Brink is geen nieuwkomer bij de NCRV. Hij zit al twaalf jaar in het algemeen bestuur, de laatste jaren als vice-voorzitter. Door het vertrek van voorzitter Ton Herstel voelt hij zich geroepen. Behalve uiteraard een 'uitdaging' vindt Brink het ook een mooie plek om aan de derde trap in zijn carrière te beginnen. Hij werkte bij de politie als plaatsvervangend districtscommandant in Assen. Vervolgens ging hij het openbaar bestuur in; eerst als gedeputeerde in Drenthe voor het CDA, daarna als burgemeester van Stadskanaal en vijf jaar geleden van Veenendaal. Brink vertrekt 'met pijn', dat wel. “Het is gevoelig. Zoals hier iemand zei: het is een beetje of je een muis dooddrukt.” Maar ook als burgemeester ga je op routine drijven.

De NCRV komt in een spannende fase van haar bestaan terecht, vindt Brink. “Het gaat om het overeind houden van het publieke bestel. De NCRV levert daar een goede bijdrage aan, door de geslaagde samenwerking op Nederland 1 met de Avro en de KRO. Dat heeft bijgedragen aan een stukje stabilisatie.” De kijkcijfers zijn omhoog gegaan sinds de drie omroepen op het eerste net samenwerken aan een herkenbaar programma op vaste uren, waaronder de gezamenlijke actualiteitenrubriek Netwerk. Avro, KRO en NCRV gaan zelfs samenwonen, in een gebouw waarvan de bouw onlangs is begonnen. “Maar verder willen we onze identiteit graag overeind houden.” Hij wil nog niets zeggen over wat er onder zijn bewind anders zal gaan bij de NCRV: “Ik wil de huidige voorzitter niet voor de voeten lopen.”

Het algemeen bestuur van de NCRV telt nu 23 leden. Na een reorganisatie moeten dat er negen worden, deels nieuwe gezichten. In het oude bestuur is vooral gekeken of alle regio's en kerkgenootschappen goed waren vertegenwoordigd. Het nieuwe bestuur doet meer recht aan maatschappelijke stromingen. “Er wordt meer gekeken naar 'wat is je maatschappelijke inbreng' dan naar 'wat is je regionale achtergrond'.” Brink, zelf Nederlands hervormd, is als vice-voorzitter betrokken bij de bestuurshervorming. Heeft het kwaad bloed gezet? “In het begin was het een beetje gek. Zoals een bestuurslid zei: ik voel me een kalkoen die het kerstmenu moet samenstellen. Maar iedereen werkt van harte mee. We hopen in januari met het nieuwe bestuur te kunnen beginnen.”

Brink kijkt graag naar thrillers en detectives, en niet alleen die van de NCRV. Zijn favoriete NCRV-programma is Rondom 10. 'Waardevol', vindt hij dat, evenals Blik op de weg. Zijn lievelingsprogramma op de radio is 'Met het oog op morgen'. Welke NCRV-producten mogen van hem geschrapt worden? “Als voorzitter zal ik me daar niet veel mee bemoeien. Maar binnen de organisatie is er natuurlijk altijd discussie over wat er beter kan. Ik heb weleens het gevoel dat we programma's die de mensen dierbaar zijn teveel aan anderen overlaten. De liederenprogramma's inderdaad, die de EO uitzendt. Maar ja, we hebben gekozen voor een breed publiek. En we hebben geen behoefte aan harde concurrentie.”

Brink kijkt graag naar sportprogramma's. “Jammer dat dat niet in onze doelgroep past. Er zijn deze week weer twee afschuwelijke avonden met tweederangs voetbal. Dat doet geen recht aan een goede verdeling van de zendtijd.”

Deel dit artikel