Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een rondje zwemmen? Deze Brit zwom om heel Groot-Brittannië heen

Home

Harriët Salm

De ontlading bij de Brit Ross Edgley na het voltooien van zijn rondje Groot-Brittannië. © Reuters

Het bericht doet even denken aan de Hollandse sportman Maarten van der Weijden en diens heldhaftige poging afgelopen zomer een Friese elfstedenzwemtocht te voltooien. Maar de Brit Ross Edgley (33) koos een nog veel heftigere wateruitdaging. 

Hij voltooide gisteren al zwemmend een rondje Groot-Brittannië, meldt de BBC. Edgley is, althans voor zover bekend, de eerste mens die om het complete Engelse vasteland heenzwom, een tocht van maar liefst 3200 kilometer. Hij zwom maandenlang tussen de 6 en de 12 uur per dag en bracht de rest van de tijd door op zijn hulpboot, slapend. En etend, zo'n 13.000 calorieën per dag. Zijn dieet: onder meer heel veel bananen.

Lees verder na de advertentie

Op 1 juni begon hij, in Kent, aan zijn recordpoging. Ruim driehonderd enthousiaste supporters zwommen gisterochtend het laatste stukje met hem mee, voor hij het strand van Kent weer opliep. Hij was sinds zijn vertrek niet op het vasteland geweest. Edgley doorstond sterke stromingen, vele kwallenbeten en zijn tong heeft zwaar te lijden gehad onder het zoute zeewater.

Eerder liep hij een marathon terwijl hij een Mini trok en zwom hij 100 kilometer met een boomstam achter zich aan

Een verschil met Van der Weijden is zeker ook het doel van de zwemtocht. Waar het de Nederlander om een goed doel ging, namelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek, is het Edgley meer om eigen promotie te doen. Hij stelde The World's Fittest Book samen, bedoeld als handboek voor iedere fitness-fanaat. Daarin staat uitleg over hoe je onder meer spieren kweekt, gewicht verliest en vooral je eigen superkrachten kunt ontdekken.

Het is overigens niet de eerste extreme uitdaging van de Brit. Eerder liep hij een marathon terwijl hij een Mini trok en zwom hij 100 kilometer met een boomstam achter zich aan. Die laatste poging mislukte, meldt de BBC.

Lees ook:

Na 163 kilometer was het lichaam van zwemmer Maarten van der Weijden op

Die handen. Spierwit, gerimpeld, helemaal vervormd. Het lijken geen mensenhanden meer, de handen van Maarten van der Weijden. Alsof het een soort vinnen zijn geworden in de neopreen handschoenen die hij drie dagen lang in het water aan had.

Deel dit artikel

Eerder liep hij een marathon terwijl hij een Mini trok en zwom hij 100 kilometer met een boomstam achter zich aan