Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een op drie Nederlandse bedrijven wil zonnepanelen

Home

Vincent Dekker

Een bedrijf, zoals hier in Creil, kan zonnepanelen nog sneller terugverdienen dan consumenten. © The Sunshine Company
Weblog

Als de onderzoekers van EIM niet enorm blunderen, dan zou u toch echt morgen uw eigen zonnepanelenbedrijf moeten beginnen. Volgens een rapport van EIM/Panteia heeft namelijk een derde van het midden- en kleinbedrijf belangstelling voor zonnestroom.

Het MKB bestaat uit alles van eenmansbedrijf tot een middelgrote onderneming met maximaal 250 werknemers. In aantallen vormen zij maar liefst 99 procent van alle bedrijven in Nederland.

Uit het onderzoek van Panteia/EIM blijkt ook waarom de bedrijven in zo grote aantallen aan zonnepanelen denken. Ze verwachten er onder meer goedkopere energie van te krijgen. Wat op zich realistisch is. Zie bijvoorbeeld wat ik daar recent nog bij Zonneboer zoekt zonnebuur over schreef. En extra leuk: hoe kleiner het bedrijf, hoe sneller de investering kan worden terugverdiend, zo laat bijvoorbeeld The Sunshine Company zien.

Lokale samenwerking
Een andere interessante invalshoek is dat het MKB voor zijn duurzame energie graag wil samenwerken met lokale initiatieven,  vaak plaatselijke of regionale energiecoöperaties. Probleem is wel dat ze die nog amper weten te vinden, zelfs niet eens van naam kennen. Daar ligt dus nog een schone taak, maar ook mooie kans voor die honderd, of zijn het al honderden?, lokale duurzame energie-initiatieven. Zoek het lokale midden- en kleinbedrijf en u hebt investeerders en klanten tegelijk.
Een van de andere redenen waarom de bedrijven willen samenwerken met plaatselijke burgerinitiatieven komt me heel bekend voor. Twee derde van die 'belangstellenden' geeft aan dat men onafhankelijker wil worden van energieleveranciers. Daar zouden de bestaande grote energiebedrijven toch eens goed naar moeten kijken. Ze doen kennelijk iets erg fout als zoveel klanten aangeven graag weg te willen lopen.

De EIM-onderzoekers zijn niet de enigen die MKB-bedrijven richting burgers en andere lokale partners zien trekken. MVO Nederland (dat maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleert) meent ook dat er opmerkelijke kentering in het bedrijfsleven gaande is waarbij met name het midden- en kleinbedrijf het voortouw neemt. Zie punt 10 uit het rapport Blik op MVO, waarin over de 59 Green Deals wordt gesproken die onder meer bedrijven en burgers hebben gesloten. Daar is onder meer e-Decentraal bij betrokken, een koepel voor lokale energie-initiatieven.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie