Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een oldtimer is wat anders dan een oud barrel

Home

Bert Pronk en voorzitter van de oldtimer-belangenorganisatie Fehac

Een oude Saab. © ANP
Opinie

Met een oude auto ontstaat een band, zegt uw commentaar terecht (Trouw, 4 augustus). Olivier B. Bommel heeft zijn Oude Schicht nooit ingeruild. Maar was zijn vervoermiddel een oldtimer of een oud barrel?

Helaas wordt dit verschil in het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) niet gemaakt. Met als gevolg dat de echte oldtimer opeens in het verdomhoekje zit en liefhebbers er met schrik kennis van nemen dat het mobiele erfgoed uit de stad zou moeten verdwijnen. Ook Trouw ziet de oldtimers liever om de stad heen rijden. Dat die extra kilometers tot meer uitstoot leiden, soit!

Wie het rapport van het PBL leest, moet concluderen dat de oude barrels - auto's die worden opgereden voor mobiliteitsgebruik - en niet de oldtimers - mobiliteitserfgoed waarin slechts nog sporadisch gereden wordt - het probleem vormen.

Vanaf 2010 mogen diesels ouder dan 25 jaar vele Duitse milieuzones niet meer in. De auto's vonden in Nederland gretig aftrek. Het PBL stelt vast dat er veel met deze vervuilende diesels wordt gereden, vooral in de stad. De belangenorganisatie van de Nederlandse oldtimerwereld Fehac heeft voor de échte oldtimer echter heel andere gegevens: gemiddeld wordt er maar 2000 km per jaar mee gereden, meestal buiten de stad. De import van auto's ouder dan 25 jaar is bovendien al sterk afgenomen, nu de belastingvrijstelling naar 30-plus is gegaan en voor diesels van na 1986 zelfs grotendeels is afgeschaft.

Milieuzonering voor oldtimers is niet terecht. Het geringe effect staat in geen verhouding tot de gevolgen. Niet voor niets mogen oldtimers bij nationale wet alle Duitse milieuzones in. En die oude barrels waarmee misbruik wordt gemaakt van de belastingvrijstelling voor echte oldtimers? Die verdwijnen vanzelf.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel