Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een nederige voddenboer die van afgedankte spullen kunst maakte

Home

Van onze kunstredactie

,,Ik hou niet van kouwe drukte, de Schepper heeft me de gave gegeven. Dat is niet iets om trots op te zijn, maar nederig.''

Een typerende uitspraak van de Friese schilder/voddenboer Jopie Huisman die gisteren op 77-jarige leeftijd is overleden.

Huisman zou nooit bekend zijn geworden als hij het bij vodden had gelaten. In 1973 neemt zijn leven een merkwaardige wending. Na 23 jaar loopt zijn huwelijk op de klippen. Jopie is radeloos. Hij mist zijn vier kinderen, heeft alleen zijn verzameling afgetrapte schoenen, verstelde broeken en andere troep nog. Hij voelt zich ook weggegooid.

Als een bezetene begint hij het oud vuil een nieuw leven te geven. Met het afval maakt hij realistische schilderijen en portretten van mensen in zijn omgeving. ,,Toen de mensen zagen wat ik had gemaakt, waren ze ontroerd'', schrijft hij in een boek over zijn werk en leven dat hij vier jaar geleden maakte.

In 1986 opent hij zelfs een museum in zijn woonplaats Workum. Jaarlijks komen er honderdduizend bezoekers.

Er is toch ook weer tegenslag. Een gijzeling van twee uur, diefstal van schilderijen en drie hartinfarcten krijgen hem er echter niet onder. Ze hebben hem alleen ,,nederiger en kwetsbaarder'' gemaakt dan hij al was. ,,Ik leef volgende de Tien Geboden. Roem heeft allemaal geen betekenis. Ik leef onder de Schepper, dat weet ik zeker. Als ik op mijn bek val, word ik weer opgericht'', zei Huisman vier jaar geleden in een interview met Trouw.

In datzelfde vraaggesprek zei Huisman dat in de hemel alles goed zal komen. Daar zal hij ook niet meedoen aan de aardse toneelstukjes, zoals hij dat noemde. ,,Dan zal ik aan Onze Lieve Heer vragen die Henk Binnendijk en Feike ter Velde van de EO zo ver mogelijk van mij af te zetten. Ik ben wel tientjeslid van de EO, want ze verkondigen tenslotte het evangelie, dat wel.''

Deel dit artikel