Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een leven in het teken van volleybal

Home

sportredactie

Het leven van Cees van Zweeden stond volledig in het teken van de volleybalsport. In september 1947 was hij mede-oprichter van de NeVoBo en in 1982 ontving hij uit handen van de toenmalige voorzitter van de volleybalbond, Piet de Bruijn, de gouden speld, behorend bij het erelidmaatschap van de bond. Vorige week overleed Van Zweeden in Den Haag. Hij werd 88 jaar.

In 1937 behaalde Van Zweeden zijn akte lichamelijke opvoeding aan het Christelijk Instituut voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag. Zijn voorliefde ging uit naar het volleybal. Samen met zijn jongere broers Jan en Rinus speelde hij vlak na de oorlog in het eerste nationale volleybalteam, tijdens de West-Europese kampioenschappen in Rome.

Van Zweeden was vijftien jaar lang trainer/coach van de nationale ploeg (van 1948 tot 1963). Onder zijn leiding werd Nederland in 1962 in Parijs West-Europees kampioen. Succesvol was hij ook als coach van RVC, de Rijswijkse Volleybal Club. Tienmaal vierde die club het kampioenschap van Nederland. Eind jaren zeventig werd er in zijn woonplaats Rijswijk een sporthal naar hem genoemd.

Ook buiten het volleybal had Van Zweeden zijn (sportieve) interesses. In 1942, '54 en '56 reed hij de Elfstedentocht uit. Tot zijn tachtigste jaar stond hij nog op de tennisbaan en schaatste hij tweemaal per week op de Haagse Uithof. Een andere passie was het pianospelen. In 1937 slaagde hij voor de Volmakingsgraad pianospel aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Van Zweeden, op 16 februari 1915 geboren in Amsterdam, knokploegleider in het verzet. In 1949 werd hem door het ministerie van oorlog het Oorlogsherinneringskruis toegekend. Uit handen van prins Bernhard ontving hij een jaar later in Soesterberg de Bronzen Leeuw wegens moedig verzet tijdens de slag om Ypenburg, in de meidagen van 1940. In 1989 werd hij Ridder in de orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn verzetsdaden en zijn verdiensten voor de gemeente Rijswijk.

Deel dit artikel