Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een kritisch spandoek gericht aan vice-premier Salvini moest worden weggehaald. Nu hangen ze overal waar hij komt

Home

Pauline Valkenet

De minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini maakt een selfie met bouwvakkers voordat zij de torens van Zingonia in Bergemo neerhalen. © EPA/PAOLO MAGNI

Het gaat plots niet meer zo crescendo met de populariteit van de rechts-nationalistische Italiaanse vice-premier Matteo Salvini: in de peilingen voor de verkiezingen van het Europees Parlement is zijn partij Lega gezakt van 36 naar 30 procent. Zo vreemd was het dus niet dat er maandag in de buurt van Milaan, op een plek waar Salvini langs zou komen voor een verkiezingsbijeenkomst, een laken aan een balkon hing met daarop de tekst 'Je bent niet welkom’. 

Opmerkelijk was wel wat er vervolgens gebeurde. Het spandoek werd op last van de politie door de brandweer via ladders weggehaald. Het zorgde voor verontwaardiging onder Salvini-critici, die dit een verkeerde inzet van gemeenschapsgeld vonden en een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Maar hun wraak is zoet: in de steden waar Salvini op campagne komt, hangen inmiddels honderden lakens aan balkons, met teksten als 'Nee tegen de minister van haat' en 'Opzouten, we moeten je niet'. Het zijn er te veel om weg te halen. 

Lees verder na de advertentie

En het einde is nog niet in zicht. Zaterdag houdt Salvini een grote verkiezingsbijeenkomst in Milaan, waar ook Geert Wilders bij zal zijn. Die dag is uitgeroepen tot 'de dag van de spandoeken’.  Hoogtijdagen voor creatieve Italianen.

Die leven zich trouwens ook al op andere manieren uit. Wanneer de omstreden Lega-leider op een van die mooie Italiaanse pleinen een mensenmassa toespreekt en daarna selfies met zijn bewonderaars laat maken, slaan zij toe. Ze gaan in de rij staan en net wanneer ze zichzelf met Salvini filmen zeggen ze 'Je bent een eikel’ of andere confronterende dingen.  De video's, met een verbaasde Salvini, zijn inmiddels een grote hit op sociale media. 

Lees ook: 

Salvini trekt drie partijen met zijn rechts-populistische lokroep in het Europees Parlement

De Italiaanse vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini hoopt de drijvende kracht te worden achter een nieuwe rechts-populistische groepering in het Europees Parlement. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van eind volgende maand gaf hij gisteren in Milaan het startschot voor de campagne die dat voor elkaar moet krijgen.

Deel dit artikel