Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een jaren-dertig-huis wil iedereen; desnoods nieuwgebouwde namaak.

Home

Joost van Velzen

Rode dakpannetjes, een erkertje voor het huis, een fijn glas-in-loodraampje. Wij Nederlanders zijn zo vooruitstrevend niet in onze woningkeuze. Nieuwbouwwijken worden massaal gepromoot met de, inderdaad als wervend bedoelde leus ’in jaren-’30-stijl’. Waarom willen we zo graag terug naar vroeger tijden?

Ooit was Helmond een typische Brabantse provincieplaats waar je als dynamische jongeling niet veel te zoeken had. Maar sinds de oplevering van wijken als Dierdonk en Brandevoort is Helmond hot. De huizen gaan er bij wijze van spreken als warme broodjes over de toonbank, wonen in Helmond mág weer. En waarom? Omdat de architecten van de twee Vinexwijken op een goede dag besloten terug te grijpen op een ver verleden. Amsterdamse school, jaren-’30-woningen, grachtenpanden – dat werk. Het bleek een gouden greep.

,,Het heeft met sfeer te maken, nostalgie. Een jaren-’30-huis is liefde op het eerste gezicht.” Aan het woord is Joost Verbaas, vestigingsdirecteur van makelaardij De Leeuw in Leiden.

Zolang hij zich kan heugen – en hij zit toch al zeker 20 jaar in het vak – vallen aspirant-woningkopers voor een huis uit de jaren dertig van de vorige eeuw. ,,Die huizen zijn van alle tijden. Nu ja, misschien dat de belangstelling de laatste jaren nog groter is geworden. Aan het einde van de jaren negentig reikten voor alle woningbezitters de bomen tot in de hemel, inmiddels gaat het ons economisch minder voor de wind, maar jaren-’30-huizen blijven onverminderd populair. Laatst nog stond hier een huis te koop in de gewilde burgemeesters- en professorenwijk. Daar werd echt om gevochten, daar kan geen economische malaise tegenop. Zo’n huis staat eventjes te koop, er wordt meermalen op geboden en binnen de kortste keren is het tegen vraagprijs verkocht.”

Hoewel Verbaas sfeer als belangrijkste verkoopargument van een jaren-’30-huis noemt, zijn er meer redenen aan te voeren. ,,Tuurlijk, we vinden die grote overstekken, die slanke ramen en dat glas-in-lood prachtig. Maar er is méér. Jaren-’30- huizen zijn degelijk. Als het houtwerk een beetje goed is onderhouden heb je een prachtig, traditioneel geconstrueerd huis. Dat soort huizen is schaars, en tja, dat drijft de belangstelling én de prijs op. Het is uiteindelijk ook gewoon een vraag- aanbodverhaal.”

Juist die schaarste moet bouwers in Nederland op het idee hebben gebracht in hun ontwerpen van nieuwbouwhuizen terug te gaan in de tijd, zoals dat in Helmond is gebeurd. Harm Maseland is zo iemand die vier jaar geleden in de Helmondse wijk Brandevoort een nieuw huis met een ’nostalgische uitstraling’ kocht. ,,Tja, de stijl, dáár zijn we voor gevallen. Dat geldt overigens niet alleen voor het huis, maar voor de hele wijk. Smalle straatjes, heel verschillende wijken, geen eenheidsworst. Bredevoort is een populaire wijk, mensen voelen zich hier geborgen. Volgens mij zijn we daar, in dit soms wat kille en koude landje, toch naar op zoek.” Overigens, benadrukt Maseland: ,,Van binnen is ons huis wél modern en ruim. Ik zie het zo: je hebt de gezelligheid en de sfeer van vroeger en het comfort van nu. Dat slaat hartstikke aan. Als mensen hier al weg gaan uit hun huis, dan is het omdat ze een paar straten verderop een nog leuker huis hebben gekocht.”

Het lijkt erop dat bouwers met de jaren-’30-huizen-nieuwe-stijl een gat in de woningmarkt hebben gevonden. Of ze uiteindelijk zo aanslaan dat men er, net als bij hun originele voorgangers, over vijftig jaar nog voor in de rij staat, moet de tijd leren, denkt Verbaas. ,,Dat vind ik heel moeilijk te zeggen, ik ben geen trendwatcher. De smaak van mensen kan zomaar veranderen. Vroeger moest alles open en doorzon zijn, nu mag het weer gezellig, knus en teruggetrokken. In de jaren tachtig wilden we allemaal een open keuken, nu moet ie weer dicht zijn.” Wat volgens Verbaas niet wil zeggen dat we over een aantal jaren misschien weer allemaal massaal voor de jaren-’70-doorzonwoning gaan, inclusief schrootjesplafond. ,,Dat lijkt me sterk. Het is niet voor niets dat huizen uit de jaren dertig waar men in de jaren zeventig de en-suite-deuren en hoge plafonds uit sloopte, nu een stuk minder waard zijn dan de huizen waar de, wat wij ’originele details’ noemen, nog in zitten: glas-in-lood, een granitovloer. Dat vinden we uiteindelijk toch mooier dan dat seventies-gebeuren.”

Collega-makelaar Bob Oudshoorn gelooft evenmin in een revival van latere bouwstijlen. ,,Er is een tijd geweest waarin we zogeheten splitlevelwoningen bouwden. Die zijn nu totaal niet meer in trek. Ook de aluminium raamkozijnen en, inderdaad, de doorzonwoning vinden we bij nader inzien niet geweldig. Het is met huizen eigenlijk net als met het uitvinden van het wiel: waarom zou je iets veranderen als je het meest praktische en optimale huis wel hebt ontworpen? De indeling van een jaren-’30-huis staat mensen aan en als ze het nu ook nog mooi vinden, dan ben je er toch?”

Daarbij komt, denkt Verbaas: ,,We hebben een sterke neiging voor veilig te gaan. Er zijn maar weinig mensen die iets echt origineels, afwijkends durven neer te zetten. Een huis moet ook een beetje courant zijn. Een huis uit de jaren dertig is dat.”

En de moderne variant blijkbaar ook. Volgens makelaars is er veel vraag naar nieuwbouwhuizen in de stijl van pakweg 75 jaar geleden, ze verkopen beter dan ’gewone’ nieuwbouw. Een nieuwbouwhuis-oude- stijl blijkt voor veel mensen een betaalbare manier om aan een sfeervolle, ruime en onderhoudsarme woning te komen. En vooral in dat laatste, denkt Verbaas, schuilt de kracht van nieuwbouw. ,,Want laten we wel wezen: een huis van 70 jaar oud, dat vraagt veel onderhoud. Vaak zijn er nog loden leidingen, is de riolering slecht. Ik heb zelf in een huis uit de jaren dertig gewoond, maar ben daar na vier jaar uitgevlucht omdat ik maandelijks zo’n 600 gulden opstookte.”

Al ons geld op nieuwbouw-jaren- ’30 dus? Nu ja, de vraag blijft of je met een ’nieuw oud huis’ uiteindelijk niet iets neerzet wat surrogaat of kitsch is. Die glimmende geveltjes en straatjes, die aangeharkte tuintjes, die aangelegde singels: het is toch een beetje bedachte kneuterigheid. Alsof je de stoomtram herintroduceert omdat het altijd zo ’gezellig’ was als die door de stad reed. Maar dat zal al die Nederlanders die de kilte en de kou willen ontvluchten een worst zijn.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie