Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een half leven in dienst van de Tros Henri Minderop 1923-1994

Home

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Oud-voorzitter en oprichter van de Tros, mr. Henri Minderop, is in de nacht van donderdag op vrijdag in Den Haag overleden. Minderop, die eind 1993 afscheid nam als voorzitter, was al geruime tijd ernstig ziek.

In 1964 stond hij aan de wieg van de omroep. Na een studie rechten in Leiden, bekleedde Minderop juridische functies in het bedrijfsleven. In 1960 begon hij een eigen praktijk als advocaat. Vervolgens werd hij commissaris van de Reclame Exploitatie Maatschappij (Rem). Precies dertig jaar geleden, op 29 juli 1964, begon de REM voor de kust van Noordwijk met uitzenden.

Op 4 november 1964 richtte Minderop de Televisie Radio Omroep Stichting (Tros) op. Vanaf 1975 was hij voorzitter van diezelfde omroep. Bij zijn afscheid vorig jaar werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Maar Minderop nam ook toen nog geen echt afscheid. Sinds januari had hij zitting in de Raad van Toezicht van de omroep.

Minderop heeft zich altijd sterk gemaakt voor het plan om samen met de Avro, Veronica en een uitgeverscombinatie te gaan samenwerken in een binnenlandse commerciële omroep. Die samenwerking moest voorkomen dat de reclamegelden van de publieke naar buitenlandse commerciële omroepen zou vloeien. In 1991 haalde Minderop zich daarbij nog de woede van het radiopersoneel van Tros op de hals, toen hij tijdens een personeelsborrel voorstelde de radio-afdeling tijdelijk op te heffen. Zo konden de commerciële televisie-aspiraties voorrang krijgen. Het plan werd, zoals bekend, door de politiek getorpedeerd.

Eerder in 1991 waarschuwde Minderop voor de dramatische financiële situatie waarin de Nederlandse omroep naar zijn smaak in terecht was gekomen. “De allesoverheersende factor waardoor krachtverhoudingen in de mediawereld worden bepaald is geld. Wie geld heeft, overleeft. Wie het geld niet heeft, of beter gezegd: wiens inkomsten zich in dalende lijn bevinden zonder uitzicht op herstel, is op de lange termijn gedoemd om te verdwijnen of in het gunstigste geval een bestaan op veel kleinere schaal te moeten leiden.” Minderop vond ook, dat alle omroepen die zich bij hun programmering niet de wet wilden laten voorschrijven door de Ster, maar naar Nederland 3 moesten verhuizen. Hij doelde daarbij in het bijzonder op de EO en VPRO.

De TROS noemde Minderop gisteren “de man van het eerste uur, een leider en een sympathiek sociaal voelend mens die dicht bij de medewerkers van zijn omroep stond.”

Henri Minderop is 71 jaar geworden.

Deel dit artikel