Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een gevangenis voor de vluchtkerkgroep: dankjewel Van der Laan

Home

Tinkebell

Uitgeprocedeerde asielzoekers in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Vluchtkerk. © ANP
Column

Oehh, ik houd van rekenen! Sommetjes! En sommetjes zijn puzzels en ik hou van puzzelen! Oehh, en waar ik nog meer van hou, zijn puzzelkampioenen: mensen die zo goed vooruit kunnen rekenen dat ze de uitkomst in pacht hebben. In de afgelopen weken doorzag ik ineens het spel van de burgemeester van Amsterdam: Hij ís zo'n kampioen.

Hoe? Nou, de ondertussen redelijk bekende groep uitgeprocedeerde vluchtelingen (de 'vluchtkerkgroep'), die zichtbaarheid probeert te geven aan het falende asielbeleid en de gevolgen daarvan, staat per vandaag wederom op straat. In het afgelopen jaar trok zij van het ene naar het andere tijdelijke (kraak)pand in Amsterdam. En hoewel de burgemeester van de stad, als een (burger)vader, voor onderdak wilde zorgen, mocht hij dat niet. Gemeenten mogen sinds het generaal pardon in 2007 namelijk geen opvang meer bieden aan illegalen. Hij moest dus sluw zijn om te kunnen helpen.

Zo vroeg hij bewoners van de stad zijn illegale 'kinderen' op te vangen. Zodra die opvang door anderen geregeld zou worden, kon hij wel zorgen dat de veiligheid gewaarborgd werd. Ook stelde hij dat hij geen groepen mocht helpen, maar wel individuen. Dus als alle vluchtelingen individueel hun dossier af zouden geven, kon per persoon naar de situatie en de mogelijkheden worden gekeken. Allemaal op het randje van de (juridische) mogelijkheden, precies dát waaraan je een goede puzzelaar herkent. De dossiers van 159 vluchtelingen werden deze zomer geregistreerd en uitgeplozen.

Gevangenismuren
En nu. Na een jaar van veel te veel media-aandacht voor een beleid dat veel daklozen opleverde, waar ook de minister een beetje zenuwachtig van werd, lukte het de vader om de minister zover te krijgen opvang te bieden voor deze groep. De minister met een naar gevoel voor humor, regelde een lege gevangenis. De vluchtelingen, die ondertussen in aantal waren gegroeid, zagen dat in eerste instantie niet zitten omdat veel trauma's waren ontstaan tussen gevangenismuren, maar na een goed gesprek met de vader tekenden 225 mensen het contract voor deze opvang.

Maar oei! Van de geregistreerde groep van 159 mensen zat een deel ondertussen in een asielzoekerscentrum, hadden een paar een verblijfvergunning gekregen en een aantal was teruggevlogen naar eigen land. Van slechts honderd van die 225 vluchtelingen die het contract tekenenden was het dossier bekend en aangezien dat de voorwaarde was van de minister om in aanmerking te komen voor opvang, werden alsnog 125 mensen geweigerd. Slim!

Precedent
Slim? Ja! Want meester puzzelaar, vader van de stad, wist ook wel dat de kans groot is dat in het kader van het rechtsgelijkheidsbeginsel ('Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld'), een rechter waarschijnlijk gaat zeggen dat als je 159 individuen helpt wanneer ze hun dossier ter inzage hebben gegeven, dat je dat bij iedereen moet doen. Die 125 mensen die nu op straat staan, kunnen nú dus aanvoeren dat ook zíj hier gebruik van willen maken. Met als gevolg dat ook zíj opgevangen moeten worden.

Volgens mij is onze puzzelkoning bezig met het scheppen van ruimte voor een precedent: elke vluchteling heeft recht op bed, bad en brood.

Dankjewel burgervader, meneer Van der Laan.

Lees verder na de advertentie

 
De minister met een naar gevoel voor humor, regelde een lege gevangenis voor de vluchtkerkgroep

Deel dit artikel