Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een bord van bamboe is niet per se bio

Home

ROBIN VAN WECHEM

Biobu kinderservies is stuiterproof, vaatwasserbestendig en gemaakt van de populairste duurzame grondstof van dit moment: bamboe. Dat maakt het niet meteen duurzaam.

Biobu is even sterk als melamine maar dan zonder de nadelen voor mens en milieu, laat de Franse producent Ekobo weten via de Nederlandse webwinkel GreenJump. De kopjes en kommetjes worden gemaakt van bamboezaagsel, een restproduct van bamboezagerijen. Het zaagsel wordt vermengd met verf op waterbasis, waarna het in een mal wordt gegoten en de oven ingaat. Ouders die zich zorgen maken over hormoonverstorende stoffen als bisfenol A en weekmakers kan Ekobo geruststellen. Die zitten er niet in. Het resultaat is sterk, gaat lang mee en is ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Pablo van der Lugt, gepromoveerd en verbonden aan de TU Delft en werkzaam voor bamboe productenbedrijf MOSO, vindt het pandavoer een duurzame grondstof. "Bamboe is zeer snel hernieuwbaar en in principe onuitputtelijk. Het zaagsel is een restproduct dat anders zou worden weggegooid." Bamboezaagsel is waarschijnlijk ook milieuvriendelijker dan zaagsel van snelgroeiende houtsoorten, denkt hij. "Een hectare bamboe geeft altijd meer rendement in kubieke meters materiaal dan een hectare hout, zonder dat de bodem uitgeput raakt."

Een certificaat voor duurzaam beheer zoals het FSC-keurmerk acht Van der Lugt onnodig. "Bamboe is een gras en geen boom. Het wordt beheerd en verbouwd als een landbouwgewas. Daardoor is er geen sprake van ontbossing." De enige reden waarom bamboe niet zo duurzaam zou zijn, is transport, hoewel ook dat te bezien valt. "Transport overzee is ongeveer tien keer efficiënter dan transport per truck. Bamboezaagsel dat per schip uit China komt, zou wat betreft CO2-uitstoot zomaar beter kunnen zijn voor het milieu dan houtzaagsel dat per truck uit Oost-Europa komt."

Dat bamboe wordt verbouwd als landbouwgewas maakt het niet per se duurzaam. Soja is immers ook een landbouwgewas en daar worden oerwouden voor gekapt. Ekobo laat weten dat bamboe niet op landbouwgrond wordt geplant, maar op smalle berghellingen en in valleien. Kees Kodde van milieuorganisatie Greenpeace denkt dat bamboeplantages wel degelijk ten koste kunnen gaan van natuurlijke bossen. "Er zijn aanwijzingen voor dat dit ook gebeurt in China, waar veel natuurlijke bossen worden gekapt voor monocultuurplantages." Volgens Arjan Alkema van FSC Nederland kan bamboe worden gecertificeerd als het een bijproduct is in een verantwoord beheerd productiebos of als het op een houtplantage tussen bomen staat. Plantages komen alleen in aanmerking voor het FSC-keurmerk als ze voor 1994 zijn aangelegd.

De bewerking van het bamboezaagsel levert ook vragen op. Rolf van Benthem, hoogleraar coating technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven en verbonden aan chemieconcern DSM, kan zich bijvoorbeeld niet voorstellen dat Ekobo geen lijm gebruikt bij het maken van Biobu. "Verf is niet sterk genoeg om bamboezaagsel te binden. Ik denk Ekobo met de term 'verf' een lijm bedoelt waar kleurstof inzit. Die lijm - of verf - is waarschijnlijk een afgeleide van aardolie. Dat zou de claim onderuit halen dat het hele product 'non-petroleum based' is."

Ekobo laat weten dat Biobu voor vijf procent bestaat uit een hars op basis van plantaardige olie die het biocomposiet bij elkaar houdt. Het servies dankt zijn stevigheid voornamelijk aan de druk die ontstaat bij het bakken, stelt het bedrijf.

Over de biologische afbreekbaarheid is Van Benthem eveneens kritisch. "Bamboevezel is ongetwijfeld goed composteerbaar, maar de claim dat Biobu dat ook is, is quatsch. Waarom zou een product, dat even lang meegaat als concurrerende producten, dat bestand is tegen hitte, vocht en zuren en dat ook nog eens vaatwasmachinebestendig is, op de composthoop ineens de geest geven?!"

Onderzoekster Karin Molenveld van de Wageningen Universiteit vindt dat Ekobo de claim van afbreekbaarheid moet onderbouwen met een test. "Ik kan op de website niets vinden over certificaten voor composteerbaarheid. Harsen zijn over het algemeen niet goed afbreekbaar."

De claim dat er geen bisfenol A en weekmakers in Biobu zitten, vindt Van Benthem gratuit. "Als je geen polycarbonaat of epoxyhars gebruikt, zit er geen bisfenol A in. Als je geen PVC gebruikt, heb je geen weekmakers nodig. Dat zegt nog niets over de stoffen die er dan wel in zitten. Ik ken geen 'verf' of lijm met de eigenschappen die Biobu nodig heeft, die geen schadelijke stoffen bevat. Zolang die stoffen niet vrijkomen, kan een product alsnog veilig te gebruiken zijn."

Het Biobu kinderservies van Ekobo is te koop op www.greenjump.nl. Prijzen variëren van 4,50 euro tot 24 euro.

kritische blik op producten en diensten

Deel dit artikel