Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een beetje maakbaar is best mooi

Home

door Inez de Beaufort

Hoe maakbaar is het menselijk lichaam? Over die vraag laat Podium de komende tijd diverse auteurs aan het woord. Kunnen we ouder worden? Mooier? Fitter? Waar liggen de grenzen, wat zijn de ethische bezwaren? Wat zijn de (on)mogelijkheden om via de medische wetenschap het menselijk lichaam in de gewenste richting te kneden? De serie verschijnt onregelmatig. Reacties op bijdragen zijn welkom op podium@trouw.nl.

Volledige maakbaarheid van het uiterlijk is een illusie, maar dat wil niet zeggen dat we niet voor verbetering vatbaar zijn. Al word je niet meteen een Nicole Kidman.

Mooi zijn willen we allemaal wel. Nou ja, bijna allemaal. Eerlijk is eerlijk. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij of zij graag lelijk wilde zijn. Wel zijn er mensen die zich er goedgemutst bij neerleggen om niet-moeders-mooiste te blijven. Sommige mensen zijn mooi. Anderen niet. Een deel van hen zal proberen mooier te worden. Zij proberen schoonheid te maken, via training, diëten, smeren, schuren en desnoods via snijden.

Daaraan kleven problemen. Het idee dat mooi(-er) zijn allerlei problemen oplost, valt nog al eens tegen. Je komt jezelf, zij het in een mooier jasje, weer even hard tegen in al je onvolmaaktheid. Dan heb je een schitterende boezem en ben je nog steeds niet grappig. Dan zijn er de kosten, zowel het geld dat er mee gemoeid is, als de mogelijke medische risico's die men bij chirurgie neemt.

De vrijheid van mensen kan worden aangetast. Men staat onder druk 'om iets aan het uiterlijk te doen' voor de partner of de zaak of in het algemeen om erbij te horen, terwijl mensen daar zelf eigenlijk niet voor voelen. Te vrezen valt dat deze druk vooral vrouwen zal treffen. En het neemt de aandacht weg van andere belangrijke zaken in het leven, vooral als iemand volstrekt geobsedeerd wordt door het uiterlijk.

Deze (serieuze) problemen zijn niet specifiek gekoppeld aan cosmetisch-chirurgische technieken. Terwijl juist daar velen de grens van de toelaatbaarheid van de maakbaarheid leggen: plukken, poederen, scrubben, schuren, en haarverven vinden zij van een andere orde dan je door de dokter laten mooimaken. Dus winden ze zich daarover op.

Maakbaarheid kan niet. En maakbaarheid mag niet. (Is dat consistent? Als het toch niet kan, hoef je niet meer te vertellen dat het niet mag, zou ik denken) Maakbaarheid wordt afgeschilderd als een verleidelijke maar gevaarlijke droom, het lievelingsspel van verwende burgers uit luilekkerland, waarbij de grensoverschrijdende gretigheid enkel ontevredenheid en ongeluk brengt.

Ik weet het niet. De extremen die eropuit zijn Barbie of een idool van menselijke snit te evenaren zijn niet representatief voor de meer bescheiden verbeteringen. Ik denk dat als we niet zouden geloven in een beetje maakbaar we dan ook droevig gestemd zouden zijn. Immers, wat zou je dan nog moeten veranderen in de samenleving, in jezelf? En als er niets te veranderen is, waar doen we het dan allemaal voor? Iedereen streeft toch ergens verbetering na of hij nu ethiek bedrijft, de samenleving runt, snelbinders ontwerpt of mooimaker is. Ik weet het: niet elke verandering is een verbetering, maar dat is achteraf, zij is veelal wel bedoeld als verbetering.

Kortom, total redesign, volledige maakbaarheid van het menselijke uiterlijk is een illusie, maar dat wil niet zeggen dat we helemaal niet voor verbetering vatbaar zijn. Dat zijn we wel. Je kunt iemand niet in Julia Roberts of Nicole Kidman omtoveren, maar wie wel eens naar een total-make-over kijkt zal zich erover verbazen hoe mensen die door de natuur in schoonheid echt niet rijk bedeeld waren, er beslist op vooruit gegaan zijn. Dat zij onder hun uiterlijk leden, blijkt enkel en alleen al uit de bereidheid om zich de, niet geringe, opofferingen van een dergelijke behandeling te getroosten.

Natuurlijk, het gaat in het leven niet alleen om schoonheid, gelukkig niet, maar het is ook niet altijd voldoende troost te horen dat je lelijkheid geheel en al gecompenseerd wordt door karakter, uitstraling of intelligentie. Die trouwens ook een beetje maakbaar zijn. Een beetje maakbaar is wel mooi. Mooi is wel een beetje maakbaar.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie