Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een avocado met een etiket 'made in Israel' moet echt uit Israël komen

Home

Redactioneel

© anp

Of het nu gaat om cosmetica met zout uit de Dode Zee of om avocado's van de Westelijke Jordaanoever, uit Israël komen deze producten niet. Maar de consument denkt soms van wel, want zulke producten krijgen etiketten waarop 'made in Israel' staat.

Drie supermarktketens in Nederland willen geen producten uit de bezette gebieden meer aanbieden in hun schappen. Jumbo bijvoorbeeld stelde daarover in antwoord op vragen van Trouw: "...emoties rondom de Palestijns-Israëlische kwestie lopen hoog op. Om die reden kiezen wij ervoor te controleren of producten die gelabeld zijn met herkomst Israël, daadwerkelijk uit Israël komen en dus niet uit bezette gebieden". Producten met het huismerk van Jumbo zijn niet uit de bezette gebieden afkomstig, stelt het bedrijf.

Hoe gevoelig dit conflict in het Midden-Oosten ook in Nederland ligt, blijkt uit het feit dat Jumbo nu terugkrabbelt. Het zegt dat het weliswaar geen producten uit de bezette gebieden aanbiedt, maar dat zou geen beleid zijn. Aldi op zijn beurt erkent aan Trouw te hebben gemeld dat het producten uit de bezette gebieden weert. Na publicatie zegt het bedrijf inderdaad geen producten uit nederzettingen in de bezette gebieden te verkopen, maar dat is geen beleid; de woordvoerder die dat wel beweerde, vergiste zich. Het is lastig opereren voor supermarkten in deze kwestie waar iedere klant een andere mening over heeft.

Meer betwiste gebieden
Wenselijk is dan ook dat de overheid snel met een oplossing komt. Het is het beste als de etiketten aangeven waar een product vandaan komt, uit Israël of uit bezet gebied, waarna de consument mag kiezen. Inderdaad werkt de EU nu aan een richtlijn die dat zal regelen, althans voor producten zoals fruit, die uit één land komen. Met samengestelde producten is etikettering lastiger, omdat die vaak ingrediënten uit meerdere landen bevatten.

De Israëlische ambassade in Den Haag wijst er terecht op dat er meer betwiste gebieden zijn in de wereld. Inderdaad, mocht Rusland ooit granaatappels willen exporteren uit het door Moskou bezette Abchazië met een etiket 'made in Russia' erop, dan moet Europa eveneens eerlijke etiketten afdwingen. Export uit ingelijfde gebieden mag niet op 's werelds grootste markt worden bevorderd door onjuiste etiketten.

Een definitieve beantwoording van de vraag van wie de bezette gebieden zijn, kan alleen in vredesoverleg worden beantwoord. Wie de kans op vrede wil verhogen, oefent druk uit op beide strijdende partijen. Etiketten helpen daarbij.

Lees verder na de advertentie

 
De consument kan alleen kiezen als de herkomst wordt aangeduidHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie