Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een advocaat kan bijna alles doen in het belang van zijn cliënt

Home

van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - De Nederlandse Orde van advocaten en het college van procureurs-generaal zeggen niets te kunnen doen tegen de advocaat van Wanda Rikkers. De raadsman heeft, voorafgaande aan de rechtszaak, journalisten inzage gegeven in het strafdossier van het meisje van Nulde.

Advocaat J. Leijendekker zegt dat hij journalisten in het dossier heeft laten kijken, omdat hij vindt dat zijn cliënte niet in de gevangenis hoort. Door het vertrouwelijke dossier naar buiten te brengen, hoopt hij dat Wanda Rikkers snel vrij komt. De openbaarmaking van het dossier resulteerde zaterdag in een paginagrote reconstructie van de moord op de vierjarige kleuter in NRC Handelsblad.

Uit dat verhaal komt het beeld naar voren dat vriend Mike J. de hoofdschuldige is van de moord op Rowena Rikkers en Wanda meer een passieve rol speelde. Mike J. zou het meisje zo hard in de buik hebben gestompt dat ze mogelijk daaraan overleden is. De Rotterdammer zou het lijkje in een dekbedhoes hebben gewikkeld, dit in de bovenste diepvriesla van de koelkast hebben gelegd en het later in stukken hebben gezaagd. Na zijn aanhouding zou hij tegen de politie hebben verklaard tussen 25 januari en 2 februari naar Harderwijk en naar Hoek van Holland te zijn gereden. Daar zou hij de lichaamsdelen van Rowena in het water hebben gedumpt.

Persofficier J. Buttinger van het openbaar ministerie in Zutphen, waar de Nulde-zaak morgen pro-forma dient, zegt de stappen van mr. Leijendekker zeer te betreuren. ,,Door de actie van één advocaat ontstaat nu het beeld dat de moeder onschuldig is en de vriend niet.'' Justitie heeft tot nu bewust achterwege gelaten uitspraken te doen wie de meest schuldige is van de twee. Daar oordeelt immers de rechter over, zegt Buttinger.

Ook Bert Top van het politieteam Nulde zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de handelwijze van Leijendekker. Dit weekeinde is koortsachtig overleg gevoerd met het OM dat de strafzaak heeft voorbereid. ,,We kunnen hier niets tegen ondernemen. Het is een advocaat geoorloofd bijna alles te doen wat in het belang ligt van zijn cliënt. Daarmee stel ik dus vast dat een vrouw die is verkracht zich in de toekomst wel twee keer bedenkt voordat zij aangifte doet. Immers, alles wat zij in een verhoorkamertje heeft gezegd, kan een week later op straat liggen, omdat de advocaat van de verdachte daar baat bij denkt te hebben.''

De Utrechtse deken mr. Schyns nodigt advocaat Leijendekker deze week wel uit voor een gesprek. ,,Advocaten mogen inderdaad veel doen volgens de gedragscode, maar er zijn grenzen. In de zaak Nulde lijkt die grens overschreden. Raadslieden mogen delen of grote delen uit een strafdossier naar buiten brengen, maar moeten daarvoor wel toestemming vragen van hun cliënt. Ik vraag mij af of dat is gebeurd. Ook moet er toestemming worden gevraagd aan derden die in het dossier worden genoemd. Dus in dit geval de vader van Rochelle Rikkers, Martin Huisman en Rochelle zelf.''

De advocaat van Huisman, mr. Liefting, zegt dat zijn cliënt geen toestemming is gevraagd, maar toch zal hij geen klacht indienen. ,,Dan ben je jaren bezig voor misschien een kleine schadevergoeding.''Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie