Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eduard Roëll en Iwan Verkade

Home

De oud-ambassadeurs jonkheer mr. Eduard Roëll en Iwan Verkade zijn onlangs overleden, meldden hun families gisteren.

Roëll overleed vrijdag op 64-jarige leeftijd. In 1996 kwam Roëll in het nieuws toen hij na 3,5 jaar plotseling werd overgeplaatst van Zuid-Afrika naar België. De overplaatsing gebeurde vlak voor het staatsbezoek van koningin Beatrix aan dat land.

De koningin zou daarop hebben aangedrongen, omdat zij het er onder meer niet mee eens was dat Roëll zijn vriendin in plaats van zijn vrouw had meegenomen naar Zuid-Afrika. De toenmalige minister van buitenlandse zaken Van Mierlo en premier Kok ontkenden dat privé-omstandigheden een rol hadden gespeeld bij Roëls vervroegde overplaatsing.

Zijn oud-collega Verkade overleed vorige week dinsdag op 81-jarige leeftijd. Verkade doorliep een ongebruikelijke carrière: in 1948 kwam hij als administratieve hulpkracht bij het ministerie, toen hij het 38 jaar later verliet was hij secretaris-generaal. In de tussentijd was Verkade onder andere leider van 'het klasje', de diplomatenopleiding van het ministerie, en ambassadeur in Kinshasa en Tel Aviv.

Deel dit artikel