Economie krimpt harder dan gedacht

home

Redactie

Woningbouw door bouwbedrijf BAM in Utrecht. © anp

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2012 harder gekrompen dan eerst werd gedacht. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS die donderdag is verspreid.

Volgens de tweede raming van het CBS is de economie is met 0,4 procent gekrompen. Het CBS ging bij de eerste raming, medio februari, nog uit van een krimp van 0,2 procent.

De krimp bedroeg ten opzicht van een jaar eerder 1,2 procent. Bij de eerste raming werd dit nog op 0,9 procent geschat. De consumentenuitgaven waren lager, en overheden gaven minder geld uit dan gedacht.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid is iets minder sterk gekrompen dan eerder gemeld. In het vierde kwartaal waren er 17.000 werknemersbanen minder dan in het voorafgaande kwartaal. Volgens de eerste raming bedroeg de daling 18.000. Ten opzichte van een jaar eerder bedroeg de daling van het aantal banen niet 93.000 maar 89.000, een daling van 1,1 procent.

Het gemiddelde loon per arbeidsjaar lag in het vierde kwartaal 1,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Nederland belandde vorige maand voor de derde keer sinds 2009 in een recessie. 'De enige manier om het vertrouwen in de economie te herstellen is hervormingen doorvoeren die de economie versterken en de overheidsfinanciën op orde brengen. Daar gaat het kabinet mee door', zei minister Henk Kamp van Economische Zaken destijds.

Normaal gesproken komt het CBS pas vrijdags met de cijfers. Door een technische fout werd het bericht te vroeg verzonden.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie