Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

E-Plus geeft KPN groeispurt

Home

Van onze redactie economie

KPN moet het recordbedrag van 41 miljard gulden neertellen voor de overname van E-Plus. De nummer drie onder de Duitse mobiele telefoniebedrijven stelt in ruil daarvoor KPN in staat snel te groeien en spoedig nieuwe grote overnames te plegen.

KPN-topman Wim Dik blaakte gisteren bij de presentatie van de miljardenkoop van zelfvertrouwen. KPN Mobiel moest tot de topdrie van Europa gaan behoren, verkondigde hij dit jaar al enkele keren, en daar is nu zicht op. ,,Er werd wel geschreven dat KPN te klein zou zijn voor zoiets. Maar we hebben de afgelopen maanden niet op het strand liggen snurken'', zo haalde hij zijn gram bij journalisten.

Een half jaar heeft KPN-bestuurder Joop Drechsel onder de codenaam Rhino met collega Buddy Miller van BellSouth onderhandeld. Het Amerikaanse bedrijf bezat 22,5 procent van de aandelen E-Plus en had een voorkeursrecht op de overige 77,5 procent. BellSouth wil zijn aandacht echter richten op Zuid-Amerika en de Europese markt aan een partner overlaten. France Telecom had die partner willen worden, maar BellSouth koos voor KPN. ,,Het klikt gewoon goed tussen de managers van beide bedrijven'', aldus Miller. Wat niet werd gezegd maar wel kon worden afgeleid: France Telecom was niet bereid BellSouth een belang in het eigen bedrijf te gunnen en KPN wel.

KPN betaalt 9,1 miljard euro in contanten aan BellSouth en krijgt daarvoor 77,5 procent van E-Plus. Bovendien moet KPN 1,5 miljard aan leningen van E-Plus overnemen en nog eens 1,5 miljard in het bedrijf investeren, zodat KPN nu 12,1 miljard moet opbrengen.

Vanaf juli 2001 mag BellSouth vervolgens de 22,5 procent in E-Plus die het nog bezit, aan KPN overdoen. Dat kan dan in ruil voor aandelen KPN of KPN Mobiel. De mobiele tak van KPN gaat volgend jaar naar de beurs en de opbrengst gebruikt KPN deels om dertien miljard euro aan leningen af te lossen die het nu aangaat om E-Plus te kunnen kopen. De aandelen die BellSouth krijgt in KPN of KPN Mobiel moeten 6,4 miljard waard zijn. Al met al kost E-Plus KPN dus 18,5 miljard euro, oftewel 41 miljard gulden.

Op basis van de huidige beurskoers van KPN (76,50 euro) krijgt BellSouth straks mogelijk een belang van 17 procent in KPN. BellSouth leent KPN nu verder ook nog drie miljard euro die omgezet kunnen worden in aandelen. De Amerikanen zullen echter nooit meer dan 24,9 procent van de aandelen KPN mogen bezitten.

KPN hoopt die drie miljard te gebruiken voor uitbreiding in Europa. Volgens Dik staan partners in Frankrijk en Italië nu bovenaan zijn lijst. Die zullen meer moeten kosten dan de 18,5 miljard euro van E-Plus. BellSouth heeft zich al bereid verklaard nog eens vijf miljard aan KPN te lenen.

Volgens telecom-adviseur H. Rood van Stratix Consulting is BellSouth een goede partner. ,,Ze staan in de VS bekend als een van de beteren en zullen hun recht op een belang in KPN niet snel verkopen om een boekwinst te maken. Ze zijn er voor de lange termijn. Samen met de 44 procent die de Nederlandse overheid in KPN bezit, houdt dat in dat KPN niet meer overgenomen kan worden.''

Rood meent ook dat E-Plus een goede aankoop is. ,,Duitsland is met 82 miljoen inwoners de grootste Europese markt, maar nog niet één op de vier Duitsers bezit een mobiele telefoon. Er is nog een enorme groei mogelijk. E-Plus bezit al een netwerk dat het hele land dekt. Nieuwe abonnees vereisen dan geen investeringen meer, zodat de winsten kunnen gaan binnenstromen.''

Deel dit artikel