Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duizenden 5-jarige Rotterdammertjes onderzocht

Home

ANP

ROTTERDAM (ANP) - Duizenden kinderen die al vanaf dat ze foetus waren worden gevolgd in het Erasmus MC, krijgen als ze vijf zijn een uitgebreid vervolgonderzoek. Daarbij staat centraal waarom het ene kind gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelt en het andere niet.

Dit onderzoek Focus op 5 vindt plaats in een nieuw onderzoekscentrum in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Prinses Máxima opent woensdag samen met een stel kinderen dit centrum. Focus op 5 is een nieuwe fase van het grootschalige project Generation R.

Sinds 2001 nemen promovendi en onderzoeksmedewerkers bijna 10.000 Rotterdamse kinderen, en hun moeders, vanaf de zwangerschap tot het 18e levensjaar onder de loep. Ook verloskundigen en consultatiebureaus dragen allerlei gegevens aan. Dit alles leverde al tientallen publicaties in medische tijdschriften en ontelbare onderzoeken op. Momenteel promoveren dertig deskundigen op deelonderwerpen.

Op basis van 25.000 echo's die tijdens de zwangerschappen zijn gemaakt, ontwikkelt Generation R nieuwe groeicurves voor verloskundigen. Momenteel werken zij met een oudere groeilijn gebaseerd op een Engelse onderzoeksgroep. ,,Met de curve, die we specifieker kunnen maken voor verschillende etnische groepen, zullen we veel beter in staat zijn problemen te signaleren'', licht directeur Vincent Jaddoe van Generation R toe.

Deel dit artikel