Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duizend meldingen over verspilling zorg

Home

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers © ANP

Een uur nadat minister Edith Schippers van Volksgezondheid zaterdagavond het meldpunt verspilling in de zorg had geopend, waren er ruim 1000 meldingen gedaan op de website van het meldpunt.

De minister gaf het startsein in het tv-programma Kassa van de VARA.
Met het meldpunt wil Schippers inzicht krijgen in waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn. Voorbeelden zijn het onnodig verstrekken van medicijnen of hulpmiddelen, het verspillen van geld bij zorgverleningstrajecten of het uitvoeren van overbodige behandelingen.

Anoniem
Wie verspilling meldt, doet dat anoniem. De meldingen worden verdeeld over twee groepen: genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg. In een later stadium komen daar geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg bij. Verschillende partijen in de zorg gaan zich over de meldingen ontfermen om met oplossingen te komen.

Het meldpunt is gericht op alle mensen die met de zorg te maken hebben, cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners.

De betrokken bewindslieden Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn zullen de Tweede Kamer regelmatig informeren over de vorderingen om verspilling terug te dringen.

Deel dit artikel