Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsland wil snel einde noodtoestand Turkije

Home

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier. © EPA

De Turkse regering moet er wat Duitsland betreft alles aan doen om de woensdag afgekondigde noodtoestand zo kort mogelijk te laten duren. Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat. Hij waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen.

Erdogan had woensdagavond op voorhand gezegd dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de noodtoestand te bekritiseren.

Steinmeier trekt zich daar dus niets van aan. "Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden", aldus de Duitse minister in een verklaring die hij afgelopen nacht uitgaf.

'Onbestaanbaar'
In Oostenrijk heeft minister van buitenlandse zaken Sebastian Kurz de Turkse ambassadeur ontboden om uit te leggen wat Ankara te maken heeft met de demonstraties voor president Erdogan in Oostenrijk. Hij wil weten of Turkse autoriteiten de aanhangers van Erdogan hebben aangemoedigd om de straat op te gaan om hem steun te betuigen na de mislukte staatsgreep.

"We willen helderheid over welke kant Turkije opgaat'', aldus Kurz donderdag in een radio-uitzending van de ORF. "Ten tweede hebben we bewijs dat de pro-Erdogandemonstraties in Wenen op direct verzoek uit Turkije zijn gehouden... en dat is natuurlijk onbestaanbaar. Daar willen we met klem tegen protesteren.''

Vrijheden in gevaar
De noodtoestand in Turkije geeft de regering drie maanden lang verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer 'het virus' uit de rangen van het leger verwijderen na de mislukte staatsgreep van vorige week.

Eerder noemde Erdogan de couppoging 'een godsgeschenk'. De autoriteiten openden direct de jacht op aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens de president de aanstichter van de legeractie.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel