Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsland wil Bundeswehr inzetten tegen IS

Home

De Bundeswehr. © anp

De Duitse regering heeft vandaag besloten tot 1200 militairen in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat. Het gaat vooral om militairen die gaan deelnemen ter ondersteuning van luchtaanvallen op posities van Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten.

De deelname aan de strijd in Syrië en Irak is een reactie van de Duitse regering op de bomaanslagen vorige maand in Parijs. Het parlement, de Bondsdag, moet nog met het plan instemmen. De voorzitter van de Groenen, Simone Peter, waarschuwde vandaag dat de regering geen wettige grond heeft om de Bundeswehr in te zetten, zoals bijvoorbeeld een VN-mandaat voor militair ingrijpen in het buitenland.

Het Duitse kabinet wil dat de strijdkrachten verkenningsvluchten gaan uitvoeren, gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken met een tankvliegtuig en andere hand en spandiensten voor de internationale coalitie gaan uitvoeren. Er moet ook een marineschip naar de regio om een Frans vliegkampschip bescherming te bieden.

De deelname aan de strijd wordt volgens het kabinet in eerste instantie beperkt tot een jaar. André Wüstner, de voorzitter van de belangenvereniging van legerpersoneel, de Deutscher Bundeswehrverband, zegt dat hij ervan uitgaat dat deze strijd veel langer dan tien jaar gaat duren. De Islamitische Staat is niet alleen in Irak en Syrië, maar aanwezig in heel Noord-Afrika en in Mali. En alleen luchtaanvallen brengen IS niet op de knieën volgens Wüstner. "Als we IS willen bestrijden en vernietigen, dan moet er een hele brede aanpak van dit probleem komen en niet alleen een militaire aanpak."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel