Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsland pikt 'chantage' door Turkije niet

Home

Sigmar Gabriel. © afp

Duitsland en de Europese Unie moeten zich 'onder geen beding laten chanteren' door Turkije, vindt de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel. "Het is aan Turkije of er wel of geen visumliberalisatie komt", zei hij vandaag.

Gabriel reageerde op uitlatingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Die had in een interview gedreigd dat Turkije het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie opblaast als Europa de visumplicht voor Turken niet uiterlijk in oktober opheft.

Over het reizen zonder visum bestaan in Europa grote twijfels. Critici zijn onder meer bezorgd over de veiligheid. Bovendien bekijken veel Europese politici met argusogen hoe rigoureus de Turkse president Erdogan sinds de mislukte staatsgreep afrekent met tegenstanders.

De verkeerde weg
De Duitse minister en leider van coalitiepartij SPD Sigmar Gabriel liet er geen misverstand over bestaan dat Turkije wat hem betreft op de verkeerde weg is. "Een land dat zich voorneemt de doodstraf weer in te voeren, verwijdert zich zo drastisch van Europa dat daarmee alle toetredingsonderhandelingen uiteindelijk overbodig worden", zei hij.

Europa heeft in maart afgesproken om alle vluchtelingen die per boot oversteken naar de Griekse eilanden, terug te sturen naar Turkije. In ruil voor de Turkse hulp is onder meer afgesproken dat Turken op termijn zonder visum naar de EU mogen reizen, mits het land aan alle voorwaarden voldoet.

Anti-terreurwetten
De Europese Commissie herhaalde vandaag dat aan die voorwaarden niet wordt getornd. Brussel verleent wel steun en expertise om Turkije te helpen aan de voorwaarden te voldoen, zei een woordvoerster. In juni was aan een handvol van de 72 voorwaarden niet voldaan, waaronder aanpassing van anti-terreurwetten. De volgende voortgangsrapportage komt in september.

Wanneer de visumplicht wordt afgeschaft, hangt af van Turkije, de lidstaten en het Europees Parlement, aldus de zegsvrouw. Het succes van de vluchtelingendeal is volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker 'fragiel'.

Lees verder na de advertentie
Een land dat zich voorneemt de doodstraf weer in te voeren, verwijdert zich zo drastisch van Europa dat daarmee alle toe­tre­dings­on­der­han­de­lin­gen uiteindelijk overbodig worden

Sigmar Gabriel, Duits vicekanselier


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Een land dat zich voorneemt de doodstraf weer in te voeren, verwijdert zich zo drastisch van Europa dat daarmee alle toe­tre­dings­on­der­han­de­lin­gen uiteindelijk overbodig worden

Sigmar Gabriel, Duits vicekanselier