Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsland - Nederland. Vriendschappelijk ?

Home

MATTY VERKAMMAN

Het is de bedoeling dat de nationale voetbalelftallen van Duitsland en Nederland woensdag in het Park-stadion van Gelsenkirchen een vriendschappelijke interland spelen.

Vriendschappelijk ?

Toen de twee landenteams op 24 april 1996 in Rotterdam de laatste ontmoeting in een serie van 31 speelden, stond de wedstrijd in het teken van een ongebreidelde agressie op de tribunes van de Kuip en - eerder die dag - ook in de binnenstad van Rotterdam. Duitse fans, in hoofdzaak afkomstig uit de voormalige DDR, zochten en vonden de confrontatie met Nederlanders. Lange tijd werd het de goed willende supporters onmogelijk gemaakt zich op de wedstrijd te concentreren.

In de aanloop naar die bedorven interland hadden de bondsvoorzitters Egidius Braun en Jeu Sprengers er alles aan gedaan de overdosis ongezonde sentimenten weg te nemen. Zij tekenden een speciaal vriendschapscontract, dat tot en met de zomer van 2001 in tal van sportieve contacten voorziet. In het spoor van de voorzitters werd volop positieve actie ondernomen. Te weten: een heus symposium; een door beide bonden uitgegeven blad dat droop van mooie woorden en zuivere idealen; een oproep van Rinus Michels en Franz Beckenbauer tot meer wederzijds respect; een pagina grote advertentie in de dagbladen waarin Frank Rijkaard en Rudi V"ller elkaar met 'echte boter' weer aan de ontbijttafel vonden na het fluimincident uit 1990; interviews waarin bondscoach Berti Vogts de 'fantastische, aanvallende voetbaldenkwijze van de Nederlanders' als voorbeeld voor met name zijn landgenoten aanprees.

Toen op 24 april 1996, even na acht uur, de twee nationale elftallen hun opwachting maakten, was al bekend dat al het moois niet had kunnen verhinderen dat Rotterdam er uit zag als een stad waar de noodtoestand gold. De spelers kwamen geschrokken het veld op. Zij benadrukten de hang naar vrede en vriendschap door naast elkaar naar de twee volksliederen te luisteren. Zo stonden ze op een rij: Thomas Hassler, Dennis Bergkamp, Mario Basler, Frank de Boer, Christian Ziege, Winston Bogarde, Jürgen Kohler, Clarence Seedorf, Danny Blind, Jürgen Klinsmann, Jordi Cruijff, Steffen Freund, Dieter Eilts, Richard Witschge, Matthias Sammer, John Veldman, Oliver Bierhoff, Gaston Taument, Stefan Reuter, Peter Hoekstra, Andreas Koppke en Edwin van der Sar. Maar toen de eerste tonen van het Duitse volkslied klonken, gingen meteen boven een vijftien meter brede, rood-zwarte vlag uit Erfurt (ex-DDR) de rechterarmen binnen het legertje skinheads omhoog. Deze dwazen waren er slechts op uit de wedstrijd te verstoren. Zij gooiden met stenen en zodra Bogarde, Seedorf, Veldman of Taument aan de bal kwam, droop het racisme uit het Duitse tribunevak. De Rotterdamse politie, de hele dag al getest op stressbestendigheid, beantwoordde de ongekende haat tenslotte met tegengeweld.

Berti Vogts was door alle gebeurtenissen uiteindelijk zo uit het veld geslagen, dat hij na de wedstrijd in zijn mediapraatje aanvankelijk amper aandacht besteedde aan de 0-1 zege die zijn ploeg dankzij een penalty van Klinsmann had behaald. Vogts was aangeslagen op deze avond van de domme haat. Hij rekende onmiddellijk af met de zogenaamde fans, die zich even later op de EK-eindronde in Engeland nog eens zouden misdragen en in 1998 op het WK in Frankrijk zo veel nieuwe zwarte bladzijden schreven, dat in de Bondsrepubliek even de discussie werd gevoerd of het wellicht beter zou zijn de Mannschaft terug te trekken.

Op die 24ste april 1996 zat Vogts er in de perskamer van de Kuip onthutst bij. Hij bood Nederland namens de DFB excuses aan: “Maar weet dat dit onze supporters niet zijn, dit zijn de vijanden van het voetbal !”

Thans wordt in Gelsenkirchen rekening gehouden met nieuwe ongelukken. Niet minder dan 8500 Nederlandse supporters reizen woensdag naar de troosteloze stad. Ruim duizend politiemensen worden ingezet om nieuwe ellende te voorkomen; of hardhandig te beantwoorden. De Duitse politie weet dat het Oranje-legioen al sinds jaar en dag een goede naam heeft in binnen- en buitenland. Maar ook wordt er rekening mee gehouden dat dit keer gevaarlijke fans over de grens wippen teneinde enkele rekeningen te vereffenen.

Meer dan duizend man en vrouw politie voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd. Het is een gegeven dat het vijfjarig vriendschapscontract tussen KNVB en DFB een bizar accent geeft.

Deel dit artikel