Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsland koopt Nederlandse Orion-vliegtuigen

Home

DEN HAAG - De Duitse regering koopt acht P-3C Orion patrouillevliegtuigen van Nederland. Met de verkoop is een bedrag van 295 miljoen euro gemoeid.

Staatssecretaris Van der Knaap van defensie heeft gisteren overeenstemming bereikt met zijn Duitse ambtgenoot Eikenboom. De patrouillevliegtuigen zijn momenteel nog in gebruik bij de marine. De overdracht van het eerste vliegtuig aan de Duitse marine staat gepland voor november volgend jaar.

Nederland beschikt over dertien Orions. De verkenningsvliegtuigen van de marine werden door minister Kamp van defensie geofferd als onderdeel van een omvangrijke bezuinigingsoperatie, die ook de sluiting van de basis van de Orions, het vliegkamp Valkenburg, omvatte.

Als het Duitse parlement instemt met de aankoop, krijgt de Duitse krijgsmacht voor een prikkie de beschikking over acht volledig gemoderniseerde patrouillevliegtuigen, die zowel boven zee als boven land kunnen worden gebruikt.

Defensie hoopt de overige vijf Orions aan Portugal te kunnen verkopen. De onderhandelingen over de verkoop zijn echter nog niet afgerond.

Deel dit artikel