Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitsers geven stukjes gestolen Cheops-piramide terug aan Egypte

Home

Redactie

De Khufu-piramide, de grootste piramide die bewaard is gebleven in het historische Giza-district, nabij de Egyptische hoofdstad Caïro. © AP

Egypte krijgt 15 gestolen stukjes van de Piramide van Cheops terug. De Saksische minister Sabine von Schorlemer van Wetenschap heeft de stenen deeltjes gisteren overhandigd aan de ambassadeur van Egypte in Berlijn.

Twee Duitse mannen hadden de stukjes tijdens een bezoek aan het eeuwenoude Egyptische bouwwerk in april vorig jaar het land uit gesmokkeld.

Dominique Görlitz, die zichzelf 'amateur-archeoloog' noemt, zag er samen met auteur Stefan Erdmann geen kwaad in de stukjes piramide thuis te onderzoeken. Hun actie leidde tot grote verontwaardiging in Egypte. Mogelijk wacht hen in Duitsland strafrechtelijke vervolging wegens diefstal en beschadiging.

Klassiek wereldwonder
De Piramide van Cheops is de enige van de 7 klassieke wereldwonderen dat nog bewaard is gebleven. Het met 2,3 miljoen stenen opgebouwde bouwsel dateert van ongeveer 2500 voor Christus. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus heeft de bouw van de piramide destijds 30 jaar in beslag genomen.

Lees verder na de advertentie
© EPA

Deel dit artikel