Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitse televisie boycot ’Spritztour’ na nieuw dopinggeval bij T-Mobile

Home

Van onze verslaggevers

Na het zoveelste dopingschandaal stoppen de Duitse tv-zenders voorlopig met directe uitzendingen van de Tour de France. De NOS vindt dat hypocriet.

De Duitse zenders ARD en ZDF hadden ervoor gewaarschuwd. Als er nog één keer een renner op doping wordt betrapt, doen we geen live-verslag meer van de Tour. Nu Patrik Sinkewitz van T-Mobile is betrapt op een te hoge testosteronwaarde, houden ze woord. Plechtig verklaarde Nikolaus Bender van de publieke omroep gisteravond in het journaal: „Wij geloven dat een schone sport mogelijk is. Wij zijn geen papieren tijgers, we doen wat we zeggen.” Pas als de tweede dopingtest Sinkewitz alsnog vrijpleit, gaan de Duitse zenders weer uitzenden.

Na de golf van dopingbekentenissen door Duitse wielrenners beloofden de Duitse teams T-Mobile en Gerolsteiner de ’schoonste Tour de France ooit’ te rijden. En de publieke omroep meldde dat bij het eerste het beste dopingincident de uitzendingen zou worden gestaakt.

Dat incident deed zich uitgerekend voor bij T-Mobile. En inderdaad ging de publieke omroep meteen op zwart. Duitsland poneerde zich als gidsland voor een schone sport.

NOS-mediadirecteur Jan de Jong heeft geen begrip voor de boycot: „Ik vind het hypocriet en buitenproportioneel. Toen er omkoopschandalen waren in het voetbal, werd ook niet ineens gestopt met het uitzenden van wedstrijden. De wielrensport doet er momenteel juist alles aan om de sport schoner te maken. Dat moet je belonen, niet bestraffen.”

De Jong vindt dat een publieke omroep verplicht is om verslag te doen van zo’n evenement. „Als er een probleem is in een sport moet je je kop niet in het zand steken. Het is aan de wielerbond om het probleem op te lossen, dat is niet de taak van een omroep.”

De NOS-directeur denkt dat het uitzendcontract dat de Duitse televisie met de Tour heeft, geen probleem vormt. „Ze moeten hun financiële verplichtingen natuurlijk gewoon nakomen. Ik denk dat ze het contractueel vastgelegde aantal uitzenduren al hebben gehaald in de eerste week.”

De Berliner Zeitung wachtte niet op het eerste incident. Die beperkte haar berichtgeving over de Tour al meteen tot een dagelijkse column onder de kop ’Die Spritztour’, de ’Tour de Spuit’.

De 26-jarige Sinkewitz werd op 8 juni tijdens een controle betrapt en verliet de Tour zondag al, na een botsing. Daarbij liep hij verwondingen in zijn gezicht op en raakte een toeschouwer tijdelijk in coma.

Deel dit artikel