Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitse oud-president Roman Herzog (82) overleden

Home

De Britse premier Tony Blair (links) ontvangt de Duitse president Roman Herzog eind 1998 op 10 Downing Street. © AFP
Duitsland

De vroegere Duitse president Roman Herzog, die voorstander was van economische hervormingen en zich inzette voor de herdenking van de Holocaustslachtoffers, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de huidige president Joachim Gauck vandaag bekend, zonder verdere details te geven over zijn doodsoorzaak.

Herzog stond bekend als een joviale Beierse man en was lid van de christendemocratische CDU. Hij was van 1994 tot 1999 president van de Bondsrepubliek. Daarvoor was hij minister van Onderwijs en Wetenschappen van Duitsland en minister voor Binnenlandse Zaken in de deelstaat Baden-Württemberg. Ook was hij president van het grondwettelijke hof.

Gauck noemde zijn voorganger een 'markante persoonlijkheid' die veel heeft gedaan voor het Duitse zelfbeeld en de onderlinge samenhang van de samenleving. Duitse presidenten zijn doorgaans belangrijk voor het morele kompas van de natie.

"Pessimisme is de normale geestestoestand van ons land geworden", zei Herzog in 1997 tijdens een speech. "Degenen die veranderingen proberen tegen te houden, moeten weten dat ons land daar een hoge prijs voor zal betalen."

De economische hervormingen waar Herzog op doelde, kwamen traag op gang. Maar toen de latere bondskanselier Gerhard Schröder ze doorvoerde als onderdeel van zijn modernisering, brachten ze Duitsland economische voorspoed.

Herzog zei meermaals dat Duitsland niet weg moet lopen voor zijn duistere verleden en stelde in 1996 een jaarlijkse herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust in: 27 januari, de verjaardag van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. Herzog zei toen dat herdenking ervoor moet zorgen dat toekomstige generaties waakzaam zijn.

Herzog, van oorsprong jurist, zat na zijn presidentschap in diverse commissies, waaronder het Convent voor Duitsland, een panel van deskundigen dat zich onder andere boog over federale hervorming en de financiële toestand van het land.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie