Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitse 'luxebisschop' nu ook verdacht van liegen onder ede

Home

Robin de Wever

Bisschop Tebartz - van Elst van het Duitse bisdom Limburg. © AP

De Duitse bisschop Tebartz-van Elst ligt opnieuw onder vuur, krap twee dagen nadat bekend werd dat hij 31 miljoen euro had uitgegeven aan een verbouwing. Volgens het Openbaar Ministerie loog hij onder ede.

In een interview met tijdschrift Der Spiegel erkende Tebartz-van Elst, die het Duitse bisdom Limburg leidt, vorig jaar dat hij tijdens een reis naar een Indiaas liefdadigheidsproject businessclass had gevlogen. De uitspraak leidde tot flinke ophef. Een hulpproject bezoeken en zelf de duurste stoelen boeken, dat gaf volgens veel Duitsers geen pas.

Tebartz besloot Der Spiegel aan te klagen en stelde tijdens een zitting dat hij helemaal niet voor de businessclass had gekozen. Het blad zou hem verkeerd hebben geciteerd. Die strategie was onverstandig, blijkt nu. Der Spiegel had het gesprek op band opgenomen en kon bewijzen dat hij de uitspraak wel degelijk had gedaan. Het Openbaar Ministerie beschouwt zijn ontkenning nu als een leugen onder ede, een strafbaar vergrijp.

15 duizend euro voor een ligbad
De timing van de vervolging is opmerkelijk. Tebartz-van Elst is sinds deze week het middelpunt van controverse omdat de verbouwing van zijn bisschoppelijk kantoor 31 miljoen euro heeft gekost - meer dan 5 keer zo veel als aanvankelijk de bedoeling was.

Zeker 15 duizend euro ging op aan een ligbad. Ook bij de aankleding zou de bisschop kosten nog moeite hebben gespaard. Hij liet een gat boren in een nieuw dak, zodat er een krans aan kon hangen. De ingreep stuwde de kosten op van 10 duizend naar 100 duizend euro.

Aartsbisschop Zollitsch van Freiburg gaat uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen en noemt de kwestie 'zeer ernstig'. Ook paus Franciscus wil hem spreken: volgende week moet Tebartz-van Elst zich in Rome nader verklaren.

'We hebben gebouwd met oog op de toekomst'
In september deed de woordvoerder van het bisdom mediageruchten over de hoge kosten nog af als onzin. 'Bedragen van 20 miljoen zijn uit de lucht gegrepen', stelde hij. Het totaalbedrag zou dichter bij de 10 miljoen zitten.

'Het bedrag is schokkend, dat begrijp ik', vertelde hij donderdag in dagblad Bild. Toch kon hij de uitgaven naar eigen zeggen verantwoorden. Het zou in totaal gaan om tien verschillende bouwprojecten. 'We hebben het diocesane centrum gebouwd op een duurzame wijze, zodat de komende generaties er ook plezier van hebben.'

Lees verder na de advertentie
© epa
Tebartz Van Elsts nieuwe verblijf. © epa

Deel dit artikel