Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duitse demonstratie Erdogan-aanhangers rustig verlopen

Home

Kick Hommes

Turken wachten in Keulen op het begin van de demonstratie. © Epa
Update

Rond de veertigduizend mensen hebben vandaag een grote pro-Erdogan-demonstratie in het Duitse Keulen bijgewoond. De aanleiding voor de demonstratie was de mislukte coup van twee weken geleden in Turkije. Er gingen daarnaast ook tegenhangers van Erdogan de straat op.

De pro-Erdogan demonstratie, die officieel werd gehouden tegen de staatsgreep van twee weken geleden, vond vandaag tussen 15.00 en 20.00 uur plaats in een stadspark langs de Rijn. Er werden dertigduizend mensen verwacht, maar dat werden er uiteindelijk meer dan veertigduizend.

Oorspronkelijk was het idee dat Erdogan zelf via een videoverbinding de menigte zou toespreken, maar het Duitse constitutioneel hof verbood dat gisteren. Vanmiddag werd wel een schriftelijke verklaring van Erdogan voorgelezen. De Turkse president bedankte de demonstranten voor hun steun en zei dat de betoging een bewijs is van de warme band tussen Turkije en in Duitsland wonende Turken.

In Turkse politieke kringen wordt veel kritiek geleverd op de beslissing van het Duitse hof. Volgens de Turkse minister voor EU-zaken, Omer Celik, druist het besluit van de rechter in tegen het recht op de vrijheid van meningsuiting.

Tijdens de demonstratie werden de volksliederen van zowel Duitsland als Turkije gespeeld, waarna een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van de couppoging in Turkije en de aanslag in München.

Tegendemonstraties
Er vonden vandaag ook vier tegendemonstraties plaats, maar deze werden door de politie op afstand gehouden. Twee demonstraties waren protestmarsen. Eentje liep langs de pro-Erdogan demonstratie.

Sinds de couppoging in Turkije zijn er ook in Duitsland onder Turken spanningen ontstaan. De politie, vandaag 2700 man sterk, probeerde afgelopen week de gemoederen in bedwang te houden. Ook vanochtend werd nog gemeld niet te provoceren. Gisternacht werden op verschillende plekken in Keulen met graffiti leuzen gekalkt op muren en gebouwen. "We zijn op bijzondere geweldsvormen voorbereid", zei de Keulse politiechef Jürgen Mathies.

Politici hebben eveneens opgeroepen tot kalmte. Sigmar Gabriel, vicekanselier en voorzitter van de sociaaldemocratische partij SPD, schreef op zijn Facebookpagina in het Duits en Turks dat iedereen mee moet helpen om te voorkomen dat de verdeeldheid in Turkije zich voortzet in Duitsland. "Mijn verzoek: bejegen andersdenkenden met respect. Ook fundamentele meningsverschillen mogen niet tot verdeeldheid leiden. Duitsland moet het thuis zijn van alle mensen die hier leven."

In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen Turken. Vanuit Nederland gingen er ook verschillende bussen naar Keulen.

Lees verder na de advertentie
Politie is zondag met 2700 man aanwezig in Keulen. © AFP
De Keulse politie is goed voorbereid op de demonstraties. © Epa


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel