Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duits politicus demonstreert de mobiele verrader

Home

Vincent Dekker

Malte Spitz is per half jaar ruim 35.000 regels waard in de database van Telekom.

Wat deed Malte Spitz van de Duitse partij De Groenen zes maanden lang? Zijn mobiele telefoon verraadt bijna alles, zo maakt de krant Die Zeit duidelijk.

De mobiele telefoon verraadt waar u bent. Dat is al langer bekend. Maar hoe dat in de praktijk uitwerkt was eigenlijk nog nooit zó helder in beeld gebracht. Die Zeit kreeg van parlementariër Malte Spitz alle gegevens die zijn belbedrijf in een half jaar over zijn mobiele telefoon heeft vastgelegd. Koppel dat met openbare gegevens uit bijvoorbeeld Twitter en andere webbronnen en je krijgt het leven van een burger heel goed in beeld.
Maar liefst 35.831 regels telt het spreadsheet dat Spitz van zijn belbedrijf Deutsche Telekom ontving. Erg happig om die te leveren waren ze overigens niet, aldus Die Zeit; Spitz moest ze voor de rechter slepen om de data over zichzelf te mogen zien.
De lijst van Spitz komt neer op gemiddeld 200 positiebepalingen en andere gegevens per dag. Die Zeit heeft niet álle gegevens uit die database gebruikt. De telefoonnummers waarnaar Spitz belde of waarvandaan hij werd gebeld, zijn uiteraard wel bewaard door de maatschappij maar niet weergegeven.
De productie van Die Zeit maakt wel heel erg duidelijk hoeveel gegevens over een burger belbedrijven, en dus ook overheden, beschikbaar hebben voor controle.
Voor parlementariërs, en onder meer journalisten, die niet altijd bekend willen laten worden met wie ze waar en wanneer contact hebben, lijkt het tijd te worden om naar een leven zonder mobieltje te streven.

Lees verder na de advertentie
De reizen van Spitz uitgezet op Google Maps.

Deel dit artikel