Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duet tussen rolstoel en looprek

Home

Het hoogtepunt is een duet tussen rolstoel en looprek. Voor de verandering eens geen lenige dansers en danseressen, maar hoogbejaarde acteurs in Het Zwanenmeer van Tsjaikovsky. De voorstelling is een bijzonder project van Zuidelijk Toneel Hollandia, onder regie van Sanne van Rijn. Vanavond is de premire in De Grevelingen in Den Bosch, het zorgcentrum waar de meeste van de acteurs wonen.

Voor haar choreografie nam Van Rijn de hoge leeftijd van de spelers (gemiddeld 80-plus) als vertrekpunt. In eerste instantie door zich te beperken tot het corps de ballet, maar toen bleek dat zelfs die grote bewegingen moeilijk te onthouden waren, dikte zij nog verder in tot 'voetje voor voetje'. Van de muziek van Tsjaikovsky resteren na bewerking door arrangeur Ton van der Meer uitsluitend zachte tonen die horen bij stramme benen en trage gedachten.

De enige solo in de voorstelling is van Jeanne Assmann (op de foto in de rolstoel), in haar jeugd een vermaard danseres. Met haar danspartner Wim Voeten vormde zij een beroemd wedstrijdduo dat in de jaren zestig tien keer Nederlands kampioen werd. Door een herseninfarct zit zij nu al jaren in een rolstoel en kan bijna niet meer praten.

Deel dit artikel