Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dubbelzinnige verzoeningspoging China

Home

door Sacha Wamsteker

Oppositieleider Lien Chan uit Taiwan is gisteren in China aangekomen. Het is de eerste keer in bijna zestig jaar dat een partijleider van de Nationalistische Partij naar het vasteland gaat. Zijn bezoek zorgt in Taiwan voor grote onrust.

Voormalig vice-president Lien Chan is leider van de Nationalistische Partij, de Kuomintang. Deze partij is vóór eenheid met China. Op het vliegveld in Taipei, nog voor het vertrek van de partijleider, ontstonden ongeregeldheden tussen voorstanders van onafhankelijkheid en aanhangers van zijn partij. Honderden politiemensen deden hun best om de gemoederen te bedaren. Het doel van de reis is volgens Lien de spanning tussen China en het eiland Taiwan te verminderen.

Peking heeft de bevolking van Taiwan tegen zich in het harnas gejaagd door de anti-afscheidingswet, die in maart van kracht werd. Deze wet laat militair ingrijpen door China in Taiwan toe als het probeert daadwerkelijk onafhankelijk te worden. De wet zorgde voor verontwaardiging in Taiwan, en Peking hoopt dat de ontmoeting met de oppositieleiders het land ervan zal overtuigen dat China alleen in het uiterste geval geweld zal gebruiken. Ook James Soong, leider van de pro-eenwording partij People First Party, zal het vasteland bezoeken.

De ware reden van China's handreiking is misschien niet zo vriendelijk. Partijleider Hu Jintao van de Communistische Partij in China wil al langer de onafhankelijkheidsbeweging van Taiwan stoppen. Analisten die de New York Times aanhaalt, zeggen dat Peking zich probeert te mengen in de Taiwanese politiek om de nationalisten te scheiden van de onafhankelijkheidspartijen.

Het uitblijven van een uitnodiging aan president Chen Shui-bian van Taiwan, die tegen een verenigd China is, ondersteunt deze theorie. Ook Joseph Wu, hoofd van Taiwans officiële raad van vastelandzaken, denkt dat het een tactiek is van China. Wu zegt vandaag in de Taipei Times dat de oppositieleiders Peking duidelijk moeten maken dat Taiwan een autonoom land is.

Voordat Lien naar China vertrok heeft president Chen met hem gesproken. Hij drukte hem op het hart geen beslissingen te nemen waartoe de partij niet bevoegd is. Het ondertekenen van officiële afspraken zou het gezag van de Taiwanese regering ondergraven, zo meldt de Taipei Times. Verder zei de president tegen Lien over Taiwan en China: ,,We worden apart geregeerd, zijn letterlijk gescheiden van elkaar en horen ook niet bij elkaar.''

De verschillen tussen Taiwan en China zijn groot. Taiwan is een democratie, heeft een eigen rechtssysteem en een vrije pers.

Lien Chan zal Nanking bezoeken, China's hoofdstad ten tijde van de regering van de Kuomintang tussen 1920 en 1940, en zijn geboorteplaats Xi'an. In Peking ontmoet hij Hu Jintao, de leider van de Communistische Partij in China.

Deel dit artikel