Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

DSM verkoopt petrochemie aan Saoediërs

Home

redactie economie

AMSTERDAM - Het chemieconcern DSM verkoopt zijn petrochemische divisie aan het Saoedische concern Sabic voor 2,25 miljard euro. De transactie behelst de overname van faciliteiten in Geleen en het Duitse Gelsenkirchen en de overstap van 2300 DSM-medewerkers. DSM en Sabic worden ook partners, omdat zij productielocaties zullen delen en elkaar diensten en grondstoffen gaan leveren.

Beide partijen toonden zich gisteren tijdens de bekendmaking van de overname zeer tevreden. Het onderdeel van DSM stond al sinds 2000 in de etalage en levert een bedrag op dat de verwachtingen van analisten overtreft. Bovendien is dit, zo zegt DSM-topman P. Elverding, ,,de tot nu toe belangrijkste stap'' in de transformatie die DSM ondergaat.

DSM nam zich jaren geleden al voor om de conjunctuurgevoelige bulkchemie achter zich te laten en zich te concentreren op fijnchemie en het maken van hoogwaardige producten. Zo ontwikkelde het concern Dyneema, 'swerelds sterkste kunststofvezel, en complexe grondstoffen voor de farmaceutische industrie.

DSM wil de opbrengst van de verkoop, te betalen in twee fasen, gebruiken voor nieuwe overnames in gespecialiseerde sectoren, maar Elverding wilde niet speculeren over mogelijke overnamekandidaten.

De manier waarop Sabic zich wil ontwikkelen is tegenovergesteld aan de voorgenomen levenswandel van DSM. Het Saoedische staatsbedrijf Sabic produceert grote volumes chemische producten uit olie en gas, zoals plastics en kunststof. Met de overname van twee krakers van DSM en aanverwante fabrieken zet Sabic voor het eerst voet op Europese bodem. ,,Dit is een significante stap naar het wereldleiderschap in de petrochemische industrie'', zegt vice-president M. Al-Mady van Sabic. De overname voert Sabic van de 22ste naar de elfde positie op de wereldranglijst. De stap van Sabic is opmerkelijk omdat de Europese chemische industrie zich juist massaal terugtrekt uit de zo lastige productie van bulkgoederen. Maar Al-Mady zegt de concurrentie ook in Europa beter te kunnen weerstaan doordat het concern door zijn overheidsbanden en Saoedische thuisbasis beter toegang heeft tot de belangrijkste grondstof, namelijk olie. Om de belangen te spreiden heeft Sabic ook flink geïnvesteerd in Azië en Noord-Amerika.

Sabic krijgt naast moderne fabrieken in Geleen en Gelsenkirchen een gedegen klantenbestand, uitstekende onderzoeksfaciliteiten en ook de door DSM gevoerde merknamen ter beschikking. De petrochemie van DSM draaide vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro.

Maar DSM heeft aan de overname wel voorwaarden verbonden die de toekomst van het personeel en de fabrieken moeten veiligstellen. Zo vallen er geen ontslagen, blijven de overstappende medewerkers voorlopig onder dezelfde arbeidscondities werken en heeft Sabic beloofd groei van het bedrijf na te streven. Sabic-bestuurder Al-Mady spreekt sussende woorden: ,,We hebben niet alleen voor de fabrieken betaald, maar juist ook voor de mensen die er werken. DSM staat bekend om het goede beleid op het gebied van gezondheid en het milieu. We zullen daar verantwoordelijk mee omgaan.''

Van de 2300 werknemers die naar Sabic gaan, werken er zo'n 1530 in Geleen en 530 in Gelsenkirchen. Nog eens 220 werken in het laboratorium of de verkoopafdeling. De vakbonden hebben overwegend positief gereageerd op de overname.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel