Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Droom Willem II aan flarden/Tactiek Co Adriaanse faalt tegen Betis Sevilla

Home

Van een onzer verslaggevers

SEVILLA, AMSTERDAM - Willem II werd gisteravond ruw wakkergeschud uit de Europese droom. Voorafgaand aan de return in het Uefa Cuptoernooi tegen Betis Sevilla dachten de Tricolores nog kans te maken op het bereiken van de volgende ronde, in de praktijk was de ploeg van trainer Co Adriaanse volstrekt kansloos: 3-0.

Adriaanse zag vooraf nog duidelijk mogelijkheden voor zijn ploeg, die na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd verplicht was te scoren in het amper voor de helft gevulde Estadio Benito Villamarin. De Amsterdamse oefenmeester had een, zoals hij het zelf uitdrukte, 'vernieuwde versie van het kerstboomsysteem' uitgedacht om Betis te bestrijden.

Halverwege de jaren tachtig maakte de beginnende hoofdcoach Adriaanse bij FC Den Haag naam met een speelwijze waarin hij de verschillende linies in zijn elftal opbouwde volgens het trapsgewijze model van een kerstboom. Tegen Betis betekende dit dat Adriaanse startte met één diepe aanvaller (Loeffen), die in de rug werd gesteund door twee flankmiddenvelders die bij balbezit de diepte moesten zoeken (Ceesay op rechts, Ramzy aan de linkerkant). Achter dit tweetal vormden Valk, Gálàsek en Arts de verdedigende buffer op het middenveld.

Adriaanse hoopte door zo te spelen Betis in verlegenheid te brengen. “In de eerste wedstrijd stonden onze buitenspelers vaak te diep. Nu moeten ze er komen”, doceerde hij.

Adriaanse zal er ongetwijfeld goed over hebben nagedacht, maar zijn opzet mislukte volledig. Ramzy en Ceesay voelden zich in hun nieuwe taak duidelijk niet thuis en Loeffen, normaliter niet meer dan een sporadische invaller, kon niets uitrichten tegen de goed georganiseerde Spaanse verdediging.

Overigens speelde ook Betis in een andere samenstelling dan twee weken geleden. Tijdens het eerste duel in Tilburg misten de Spanjaarden drie belangrijke krachten, onder wie de sterspelers Alfonso en Denilson. Die laatste, een 21-jarige Braziliaan die deze zomer werd aangeworven voor het lieve sommetje van bijna zeventig (!) miljoen gulden, was gisteravond weer voldoende hersteld van een hamstringblessure om te kunnen spelen.

Bovendien stelde het bestuur van Betis vorige week ook een nieuwe trainer aan. Javier Clemente, ex-bondscoach van Spanje, is dit seizoen al de vierde oefenmeester die mag proberen de torenhoge ambities van de club om te zetten in klinkende prestaties.

Clemente is bij de club uit Zuid-Spanje de opvolger van de ontslagen Vicente Cantatore. En zoals wel vaker in de voetballerij betekent de komst van een nieuwe trainer automatisch dat er nieuwe wetten gelden. “Clemente gaat meer dan zijn voorganger uit van een vaste positie voor elke speler. Alle elf krijgen ze een specifieke taak mee in het veld”, wist Co Adriaanse voorafgaand aan het duel al te vertellen.

Tegen Willem II betekende dat onder meer dat Denilson als een echte spelmaker achter de diepe spits Oli fungeerde, terwijl hij onder Cantatore een vrije rol op de linkerflank had.

Ook het takenpakket van oud-Ajacied Finidi bleek onder Clemente te zijn gewijzigd. Veertien dagen geleden was de Nigeriaan met zijn vele rushes een constante plaag voor de Tilburgse defensie. Nu opereerde Finidi vrijwel uitsluitend vanuit zijn positie op de rechterflank.

Het waren deze twee fijnbesnaarde spelers die uiteindelijk het verschil in de wedstrijd maakten. Eerst was het Finidi die na een klein half uur spelen een door hem zelf opgezette aanval van dichtbij afrondde en vlak na rust bereidde Denilson de beslissende 2-0 voor. Hij draaide Schenning dol en gaf een lage voorzet die door Finidi op Van Fessem werd geschoten. In de rebound knalde Benjamin raak. Adriaanse probeerde het tij vergeefs te keren door het inbrengen van pinch-hitter Bombarda. In de slotminuut zorgde Fernando voor 3-0.

Deel dit artikel