Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Droom Hans Vonk komt uit na bezoek Troussier

Home

ERIC HORNSTRA

HEERENVEEN - “You're a good sweeper”, is de eerste zin die Phillippe Troussier uitspreekt als hij op de dinsdagavond na de wedstrijd Heerenveen - Fortuna Sittard met doelman Theo Vonk, trainer Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde een rustige tafel in het Abe Lenstra Stadion heeft opgezocht.

De kersverse bondscoach van Zuid-Afrika heeft op het WK in Frankrijk slechts kans van slagen met een geroutineerde man tussen de palen en is daarom speciaal voor Vonk naar Friesland getogen. Troussier had natuurlijk al een blauwdruk voor de selectie in zijn achterhoofd. Daarom wil hij Hans Vonk op de feestelijke avond niet confronteren met de twee kleine missers: een zwakke reactie op een voorzet van Ruud Kool en een ongelukkige trap op de bal met een Fortuna-aanvaller in de directe nabijheid. “You are a good sweeper”, zegt hij slechts en na dat compliment weet Vonk dat het met zijn uitverkiezing wel snor zit.

“Er zit wel logica in de keuze van Troussier”, betoogt Vonk in het spelershome, terwijl hij van alle kanten door dollende ploeggenoten wordt gefeliciteerd. Het nieuwe Zuid-Afrikaanse selectielid beschouwt Nederland als een keepers-Mekka. “Kijk maar eens om je heen. Hoeveel doelmannen halen ze in Engeland niet uit het buitenland? Er wordt hier wel eens negatief gedaan over onze kwaliteiten, maar we steken écht gunstig af bij de collega's in de omringende landen. Een kwestie van goede opleiding? Misschien ook, maar het bijzondere van Nederland is vooral, dat het keepen hier een moeilijk vak is, je moet gewoon een halve verdediger zijn. A good sweeper, inderdaad.”

Hans Vonk twijfelde enkele maanden, voordat hij zijn definitieve jawoord gaf. Hij was al in beeld toen zijn geboorteland in Burkina Faso om de Afrika Cup moest spelen, maar zijn deelname strandde op de onduidelijkheid omtrent de maatschappelijke consequenties van een naturalisatie. Vonk: “Die problematiek is nu afgehandeld. Net als Earnest Stewart bij de Verenigde Staten krijg ik een dubbel paspoort. Alles moet nog door de ambtelijke molen, maar bij kwesties als deze gaat dat doorgaans snel.”

Enig geluk kan Hans Vonk niet ontzegd worden. Ooit - één keer - kwam hij uit voor Jong Oranje. “Het duel tegen Jong Denemarken was vriendschappelijk en daarom niet bindend”, legt Vonk uit. “Daar ben ik nu blij om. Als ik eerlijk ben, zijn mijn kansen bij de groep van Guus Hiddink gering. Edwin van der Sar is als eerste doelman onomstreden, Ruud Hesp doet het uitstekend bij Barcelona en voor de rol van derde man is er een rijtje kandidaten. Het kan best zijn dat Hiddink een jonger talent ervaring wil laten opdoen. In dat geval kom ik met mijn 28 jaar natuurlijk niet in aanmerking. Daarom is mijn plek bij Zuid-Afrika wel zo verstandig. Een journalist van dat land bracht een maand voor kerst het balletje aan het rollen, toen hij mij telefonisch vroeg of ik beschikbaar was. Met de jonge Malloy en de meer ervaren Arendse (van Fulham - red.) als alternatieven op doel zijn mijn perspectieven gunstig. Al heb ik maar twee jaar in dat land gewoond, ik volg de Zuid-Afrikaanse ontwikkelingen toch met veel meer belangstelling dan de gemiddelde Nederlander. Er worden mij ook regelmatig e-mails en magazines toegestuurd.”

Het oefenprogramma in de aanloop naar het WK heeft geen nadelige gevolgen voor Heerenveen, dat met goede kansen op een plaats in UEFA Cup of Europa Cup II graag de selectie op volle oorlogssterkte houdt. Vonk: “Het past allemaal precies. Op 18 april spelen we bij Willem II, de drie dagen daarna organiseert Troussier een kennismakingskamp in Zwitserland en op de 22e kan ik tegen FC Twente weer onder de lat staan. Ook een eventuele bekerfinale hoef ik niet te missen: de bondscoach vindt het dan goed dat ik twee dagen later naar het verzamelpunt Johannesburg reis.”

Blanken

Het Zuid-Afrikaanse elftal zal er in Frankrijk trouwens heel anders uitzien dan in Burkina Faso. Voor de Afrika Cup verwijderde Troussiers voorganger Sono alle blanken uit het team. “Dat besluit was in overeenstemming met de enorme beleving die het voetbal heeft onder de donkere mensen”, zegt Vonk. “Maar bij het WK moet het anders. Dan komen er oude spelers terug, omdat ze meer ervaring hebben. Troussier (die eerder een uitstekende reputatie verwierf als bondscoach bij Nigeria en Burkina Faso - red.) kijkt uitsluitend naar de mensen die nu presteren.”

Vonk weet nog niet of hij ook na het WK zijn interlandcarrière zal voortzetten. “Ik vind het niet zinvol vooruit te kijken. Zo is het ook niet mijn doel om via het WK weg te gaan bij Heerenveen. Geld is voor mij geen bepalende drijfveer, ik heb het goed in Friesland. En mocht er iemand komen. . tja, bij Borussia Dortmund komt een plaats vrij, dat is een club die bij voorbeeld best bij mijn ambities zou passen.”

Een dezer dagen, zo is uitgerekend, zal Hans Vonk vader worden. Zelfs aan zijn gezinsleven in de lange voetbalzomer heeft hij gedacht. “We hadden vorig jaar bij Marseille een hotelletje bij bekenden, die houden speciaal een kamer vrij”, zegt de speler. “Dat komt goed uit. De kans is nu wel heel groot dat ik er bij zit, anders hadden ze in Zuid-Afrika al die moeite niet gedaan.”

Deel dit artikel