Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Drone uit VS herhaalt het kunststuk van Lindbergh: 6500 kilometer de oceaan over

Home

Redactie

De Amerikaanse drone de 'Reaper' op een vliegbasis in Indian Springs, Nevada. Het is een van de voorlopers van de Amerikaanse MQ-9 SkyGuardian. © AFP

Gisteravond om even voor zeven uur Britse tijd landde op een vliegbasis van de Britse Royal Air Force in Gloucestershire een onbemand vliegtuig. Dat had een vlucht van ruim 6500 kilometer achter de rug, die op de kop af 24 uur en twee minuten duurde.

Ruim negentig jaar nadat Charles Lindbergh als eerste non-stop de Atlantische Oceaan overvloog, heeft een drone dit kunststuk herhaald.

Lees verder na de advertentie

De MQ-9B SkyGuardian was dinsdag opgestegen vanaf vliegveld Grand Forks in de Amerikaanse staat North Dakota. Het toestel dat een spanwijdte heeft van maar liefst 26 meter, kan ruim veertig uur aaneengesloten in de lucht blijven. Tijdens zijn vlucht over de oceaan werd het bestuurd vanuit de thuisbasis in North Dakota. Om de operatie veilig en succesvol te laten verlopen, had de Britse luchtvaartautoriteit voor deze dag diverse luchtruimrestricties ingesteld.

Voor het eerst legt een onbemand vliegtuig 6500 kilometer af

Dat zou niet nodig hoeven zijn. De SkyGuardian is uitgerust met een systeem om botsingen te vermijden. De drone is bedoeld voor langeafstandsverkenningen en precisiebombardementen. Maar het vliegtuigje zou ook gebruikt kunnen worden voor reddingsoperaties of luchtfotografie.

De drone wordt de komende dagen tentoongesteld in Gloucestershire, waar de RAF zijn honderdjarig bestaan viert. De baas van de luchtmachtbasis, Andy Armstrong, was blij met de noviteit. “We willen ons publiek niet alleen laten genieten van ons glorieuze verleden, maar het ook een glimp laten zien van de toekomst.”

Lees ook: 

Deze mini-drone vormt de nieuwe oren en ogen van Defensie

Defensie heeft net als de VS ook een drone, maar dan toch wel een tikkeltje kleiner. Het nieuwste wapen van Defensie is zo groot als een libelle.

Deel dit artikel

Voor het eerst legt een onbemand vliegtuig 6500 kilometer af