Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dringende oproep EU aan Rutte

Home

Leonoor Kuijk en Brussel

De bewuste website van de PVV © ANP

Premier Mark Rutte heeft zich erop verkeken hoe de rest van de Europese Unie naar de PVV kijkt. Dat bleek gisteren opnieuw tijdens een uitermate fel debat in het Europees Parlement. Daar werd Rutte nogmaals opgeroepen om afstand te nemen van de, in de ogen van het Europarlement, discriminerende PVV-website waarop Nederlanders worden uitgenodigd overlast te melden van Polen en andere Oost-Europese EU-burgers.

In Nederland wordt het wél geslikt dat Rutte de zaak van de PVV-kliksite afdoet met de opmerking dat hij niet op alle initiatieven van de PVV kan reageren. Ook zijn Nederlandse burgers en parlementariërs meegegaan in de redenering dat de PVV niet in de regering zit, en dat het gedoogakkoord maar over een paar beleidsterreinen gaat.

Maar voor andere Europese landen is de PVV gewoon een verkapte regeringspartij. "Als het geen formeel huwelijk is, dan is het een concubinaat. Die partijen liggen bij elkaar in bed," zei de Oostenrijker Hannes Swoboda, partijvoorzitter van de Europese socialistische partijen, in een goedgevulde plenaire vergaderzaal in Straatsburg.

Het Europarlement werkte de hele dag aan een dringende oproep aan de Nederlandse regering. Het Europarlement stemt morgen over die resolutie. Maar dat is een gelopen race nu bijna alle partijen, van rechts tot links, zich kunnen vinden in de tekst die onder meer "de Nederlandse premier Rutte ten stelligste oproept om namens de Nederlandse regering de website te veroordelen en afstand te nemen van dit betreurenswaardige initiatief".

Ook Nederlandse Europarlementariërs van de regeringspartijen, het CDA en Rutte's eigen VVD, staan achter de resolutie. Hoezeer het onderwerp leeft, bleek gisteren vroeg op de dag, toen de conceptresolutie in geen enkele taal nog te krijgen was.

De oproep wijst op het feit dat "de Nederlandse regering een overeenkomst heeft getekend met de PVV en voor een meerderheid in het parlement op deze partij rekent".

Ook staat er dat het "Nederlandse beleid ten aanzien van Europese integratie de laatste jaren beduidend is afgenomen". De Nederlandse weigering het paspoortvrije Schengengebied uit te breiden met Bulgarije en Roemenië wordt expliciet genoemd.

Rutte kan de oproep naast zich neerleggen: een resolutie is geen bevel. Maar dat zou de reputatieschade voor Nederland nog verergeren. Toen Hongarije onder vuur lag vanwege omstreden politiek en het Europees Parlement resoluties voorbereidde, kwam premier Orbán zelfs uit zichzelf naar het parlement om zijn standpunt toe te lichten.

"Dit debat vandaag was niet nodig geweest als premier Rutte meteen volmondig afstand had genomen van die website", zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Eurocommissaris Viviane Reding (grondrechten) herinnerde aan eerdere oproepen aan Rutte om de website te veroordelen in herinnering.

Deel dit artikel