Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Driehonderd meldingen van seksueel misbruik bij protestanten

Home

Robin de Wever

© Thinkstock

Vanuit protestantse en evangelische kerken is tussen 2005 en 2010 driehonderd keer melding gemaakt van seksueel misbruik. Negen van die klachten zijn gegrond verklaard. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) verscherpt het daderbeleid.

Dat meldde het EO-programma De Vijfde Dag donderdagavond op basis van onderzoek. Het misbruik zou komen van onder meer dominees en ouderlingen. Een samenwerkingsverband waartoe de PKN behoort ontving 149 meldingen.

In de kleinere en meer behoudende Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt waren dat er 128. Ook vanuit pinkstergemeenten, Nederlands Gereformeerde en Christelijk Gereformeerde Kerken kwamen klachten. Het onduidelijk hoe 'dubbele meldingen', meerdere meldingen van dezelfde zaak, worden geteld (PDF).

IJsberg
Hoewel slechts een klein aantal van de klachten gegrond is verklaard, verwacht de Gelderse dominee Alexander Veerman dat dit slechts 'het topje van de ijsberg is'. 'Ik ben bang dat anno 2011 de daders nog altijd sterker staan dan de slachtoffers', vertelde hij in de reportage.' Veerman promoveerde op seksueel misbruik in de kerk.

PKN-scriba Arjan Plaisier wil ambtsdragers die te ver zijn gegaan verplichten om publiek schuld te bekennen tegenover het slachtoffer, de kerkelijke gemeente en de kerkenraad.

'We willen geen doofpotcultuur meer', vertelde Plaisier in de De Vijfde Dag. 'Niet wegmoffelen en overgaan tot de orde van de dag. Want dan ligt er een slachtoffer in de goot. De kerken hebben hierin een grote verantwoordelijkheid.'

Bekijk de uitzending van De Vijfde Dag:

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel