Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Drie indringers op Nederlands marineschip

Home

Redactie

Marineschip Karel Doorman. © anp

Drie mannen zijn in Senegal ongemerkt aan boord geklommen van een Nederlands marineschip. Defensie onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren en zal de beveiligingsprocedure tegen het licht houden.

Defensie spreekt van verstekelingen. De mannen zijn in de afgelopen dagen tijdens inspecties door bemanningsleden van de Karel Doorman aangetroffen. Het schip, dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika had vervoerd, maakte op de terugweg naar Nederland een tussenstop in de haven van hoofdstad Dakar. De drie mannen zijn daar via de touwen op het dek geklommen en hebben zich vervolgens verschanst in onder meer een reddingsboot.

De afgeschermde kade in de haven werd volgens Defensie beveiligd door lokale autoriteiten. De bemanning van de Karel Doorman beveiligde de toegang naar het schip. Dat zijn standaardprocedures, die nu nader worden bekeken. 'Het is een vervelende situatie. Dit had niet mogen gebeuren', zei een woordvoerster van Defensie.

De verstekelingen zijn aan boord medisch onderzocht. Ze hebben geen verschijnselen van ebola of andere acute medische aandoeningen. De mannen zijn onder toezicht geplaatst en worden zaterdag bij terugkeer in Den Helder overgedragen aan de marechaussee. Ze worden dan behandeld volgens het vreemdelingenrecht.

Het is nog niet bekend waarom de drie aan boord zijn geklommen. De marechaussee zal hun motief proberen te achterhalen. Mogelijk wilden de mannen vluchten. Volgens de woordvoerster hebben ze geen kwaad aangericht.

De Karel Doorman is in de afgelopen tijd twee keer naar West-Afrika geweest om hulpgoederen af te leveren in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Deze landen zijn het zwaarst getroffen door ebola, de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte. Het schip vervoerde onder meer voertuigen, mobiele laboratoria, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel