Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Drie doden na vuurbal of explosie in loods in Amsterdam-Noord

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De Amsterdamse brandweer gaat uit van twee mogelijke oorzaken voor de plotselinge vuurzee in een lompengroothandel aan de Motorkade in Amsterdam-Noord, waar in de nacht van woensdag op donderdag drie brandweermannen de dood vonden. Het kan een vuurbal zijn geweest, ontstaan doordat verbrandingsgassen zich met zuurstof hebben vermengd, of een explosie met onbekend oorzaak.

De omgekomen brandweerlieden van 31, 46 en 48 jaar oud, werden bij een verkenning van de brand - op zoek naar slachtoffers - verrast door een plotseling, fel vuur. Volgens brandweermannen die deel uit maakten van dezelfde ploeg, hebben zij bij het binnentreden van de loods opeens een sterk sissend geluid gehoord, waarna het pand in een enorme vuurzee veranderde. Volgens commandant H. Ernst duidt dit op een zogenoemde flash-over, waarbij een opeenhoping van verbrandingsgassen zich vermengt met zuurstof, waarna een vuurbal ontstaat. Echter, zo'n reactie vindt zelden plaats bij en beginnende brand.

Geen aanwijzingen

De tweede mogelijkheid - een explosie - kan de plotselinge vuurzee ook verklaren, alleen heeft geen van de overlenden een explosie gehoord. Volgens Ernst zijn er geen aanwijzingen dat de brandweerploeg fouten heeft gemaakt bij het betreden van de loods.

De Amsterdamse brandweer was ervan op de hoogte dat er het een en ander mis was met de brandveiligheid in de loods. De eigenaar van de loods had tot 15 mei de tijd gekregen om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van brandwerend materiaal, aldus brandweercommandant Ernst. Maar volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat het ontbreken van verbeteringen tot het noodlottige ongeval heeft geleid.

De eigenaar van een belendend dakbedekkingsbedrijf, N. Walbrecht, waarschuwde de gemeente enkele maanden geleden al dat er in de loods een brandgevaarlijke situatie heerste. Er zouden onder meer vuurvertragende plafonds zijn gesloopt. Bouw- en woningtoezicht en de afdeling preventie van de brandweer vonden in januari de situatie niet dusdanig hinderlijk dat direct ingrijpen was vereist, aldus het stadsdeel Amsterdam-Noord gisteren in een persverklaring. In februari adviseerde de brandweer onder meer dat er in de loods een betere brandwerende afdekking en nooduitgangen moesten komen.

De eigenaar had tot 15 mei de tijd om de verbeteringen aan te brengen. Volgens hem was ruim een week geleden aan alle eisen voldaan. Bouw en Woningtoezicht heeft bij een controle onlangs gezien dat er een brandwerende voorziening aan de muur was aangebracht en dat men was begonnen aan het herstel van plafonds. Of dat laatste is afgerond, was nog niet gecontroleerd.

Volgens brandweercommandant Ernst was de brandweerploeg bekend met een aantal risico's in de loods. “De toestand daar geldt voor vele panden in Amsterdam. Op dit soort industrieterreinen houden we rekening met afwijkende brandveiligheid. Panden wisselen zo vaak van bestemming en eigenaar. Je weet dat je extra voorzichtig moet zijn.”

De afgebrande loods was voorheen een vestiging van de supermarkt Dirk van den Broek. Het was nu gehuurd door de firma Siralex BV. Volgens eigenaar/verhuurder Hijzelendoorn zat de firma circa vijf maanden in de loods en werden er stoffen in repen gesneden voor hergebruik.

Grote ramp

De dood van drie brandweermannen is het grootste verlies voor de Amsterdamse brandweer in 25 jaar. Burgemeester S. Patijn sprak kort na de brand geëmotioneerd over een “grote ramp”. Nog slechts vier weken geleden woedde er ook een fikse brand in Noord, in het verlengde van de Motorkade. Bij die gelegenheid ontruimde de bandweer een dancing met 200 mensen en werd een gezin uit een brandend pand gehaald.

Voor het Amsterdamse brandweerkorps komt de slag des te harder aan, omdat vorige week een rapport uitlekte waarin stevige kritiek werd geuit op het functioneren van het korps. Aanleiding was een brand in een woonhuis in de Eerste Helmersstraat, waar brandweerlieden een zwaar gewonde vrouw links lieten liggen omdat ze dachten dat ze al dood was.

Deel dit artikel