Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Drie doden in buurtwinkel

Home

door Paola Verouden

KERKRADE - Het vrachtwagenongeval in Kerkrade heeft drie mensen het leven gekost. Naast de Duitse chauffeur overleden een 55-jarige vrouw en een 37-jarige Irakese man. Zij werkten beiden in de buurtsupermarkt die vrijdag door de vrachtwagen werd geramd.

Eerder werd gevreesd dat behalve de chauffeur ook diens vrouw en kind in de vrachtwagen zaten.

Zaterdagochtend walmt de rook nog steeds door het totaal verwoeste dak. Achter het gapende gat in de gevel zijn ondefinieerbare, zwartgeblakerde spullen te zien. Het bluswater sijpelt langs de stutpilaren. Dit in schril contrast met de ingang van de buurtsuper waar de kaas nog rechtop in de vitrine ligt en de zakken bevroren friet zijn ontdooid. Hulpdiensten zijn druk doende met nablussen, sporenonderzoek en het bergen van de lichamen van de slachtoffers. Vanaf de steile Haanraderweg, met een helling van zes procent, kijken talloze dorpelingen beduusd toe. Lusteloos tegen een lantaarnpaal aangeleund, trekt Hans Rieteco, eigenaar en verhuurder van het pand, aan zijn sigaret. ,,Dit ongeval is tragisch. De Irakese man zou over drie weken gaan trouwen. En Annie, die achter de vleescounter stond, werkte al jaren in de winkel. Op die vrouw kon je altijd bouwen.''

De eigenaar ergerde zich mateloos aan de reactie van burgemeester Som van Kerkrade die vrijdag stelde dat hij niet op de hoogte was van klachten van omwonenden over het vele vrachtverkeer. ,,Als het kalf verdronken is, dempt men de put'', zegt Rieteco. De burgemeester heeft een onderzoek ingesteld naar de verkeerssituatie op de Haanraderweg die uitmondt in een T-splitsing met de Meuserstraat. Vier maanden geleden blokkeerden bij een andere vrachtwagen de remmen. De chauffeur kon tot stilstand komen op het grasveld naast de weg.

Dat lukte vrijdag klokslag twaalf uur niet omdat er schoolkinderen op het trottoir liepen. De vrachtwagen die staalplaten vervoerde, kon niet uitwijken vanwege de kinderen op de stoep en een rode auto waar een vrouw en kind in zaten onderaan de T-splitsing. Ooggetuigen hoorden de man schreeuwen 'mijn remmen werken niet'.

De gehele zaterdag is het een komen en gaan van automobilisten en fietsers die speciaal omrijden om een blik op de plek des onheils te werpen. Temidden van nieuwsgierigen kijkt Hans Piefer ontredderd naar het kale raamwerk. Hij woont in het huis naast Der Frischmarkt, dat door rook- en waterschade onbewoonbaar is. Over de vrachtwagenchauffeur kan hij slechts in superlatieven spreken.

,,Die man is een held. Hij heeft zijn leven gegeven om die schoolkinderen te beschermen.''

Ook de Duitse Helma staat nog steeds op haar benen te trillen. Haar vijftienjarige zoon Dominique had vrijdag eigenlijk de vakken moeten vullen in de buurtsuper, maar had vrijaf gekregen vanwege een bruiloft. ,,Mijn zoon zit nu bij zijn grootouders. Eigenlijk is hij door het oog van de naald gekropen.''

De politie, brandweer en technische recherche zijn vrijdag en zaterdag vrijwel de gehele dag bezig geweest met sporenonderzoek en nablussen. Volgens politiewoordvoerder van regio Limburg-Zuid John Clermonts kostten de werkzaamheden zoveel tijd, omdat het pand handmatig moest worden onderzocht. ,,Wij wilden met zekerheid kunnen uitsluiten dat er geen mensen meer onder het puin lagen.'' Volgens de politie werd in het begin uitgegaan van mogelijk vijf slachtoffers.

De brandweer had de ontstane brand, waarbij asbest vrijkwam, pas na vier uur onder controle. Wat er met het pand zal gaan gebeuren, is nog niet bekend. Ook de precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk. Vermoed wordt dat de remmen van de vrachtwagen blokkeerden, maar de technische recherche zal dat nog verder moeten onderzoeken.

Deel dit artikel