Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dreigende taal op lauwe anti-Israël-demonstratie

Home

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - Midden op de Dam, op een kleine verhoging, staat Miriyam Aouragh. De jonge vrouw met paardenstaart valt bijna niet op tussen het winkelpubliek. Ze spreekt zinnen uit die dreigend klinken: ,,Vrede is onmogelijk als het op hun voorwaarden moet.'' Ze doelt op de westerse wereld.

Slechts zo'n honderd mensen komen opdagen voor de demonstratie. Die is gericht tegen onderdrukking van Palestijnen in Israël, en de bouw van de 'apartheidsmuur' die Palestijnse gebieden scheidt van Israëlisch grondgebied. Maar vooral ook wordt de vermoorde Hamas-leider sjeik Jassin herdacht. De bijeenkomst is georganiseerd door de Arabisch-Europese Liga (AEL) en drie andere organisaties.

Aouragh, een van de weinige sprekers, is van de Internationale Socialisten. Ze voorspelt nieuwe aanslagen in Europa -ook in Nederland. Want Balkenende verzet zich niet tegen wapenleveranties aan Israël, het land dat Jassin liquideerde. Ze bedoelt niet dat haar toehoorders die aanslagen moeten plegen; wel dat de huidige 'anti-moslim sfeer' een voedingsbodem voor aanslagen is.

,,Nederland heeft besloten dat moslims achterlijk zijn'', stelt ze, om wat cryptisch te vervolgen: ,,We zullen altijd in de meerderheid zijn!'' Ook dat, verzekeren haar medesocialisten, bedoelt ze niet als dreigement. Ze wil slechts zeggen dat moslims een factor zijn om rekening mee te houden.

Terwijl de Internationale Socialisten en de AEL zich roeren aan de voorzijde van het Paleis op de Dam, demonstreert achter datzelfde paleis een handjevol vertegenwoordigers van het Nederlands Palestina Komitee (NPK). De organisaties zouden samen optrekken, maar vrijdag trok het NPK zich terug omdat de protestbijeenkomst alleen nog maar over sjeik Jassin dreigde te gaan.

Een misverstand, volgens de Socialisten: het gaat ook over de muur. Al hebben de meeste demonstranten een eenvoudiger uitleg. ,,We zijn hier om te laten zien dat we Bush en Sjaron terroristen vinden'', zegt Hicham, een jongen die niet met zijn achternaam in de krant wil omdat hij even daarvoor joelend een Israëlische vlag in brand stak. ,,Omdat ik wil dat dat op televisie komt.''

Deel dit artikel