Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dr. Rossi speelt verstoppertje?

Home

Vincent Dekker

Een Amerikaanse onderzeeboot in de baai van Napels: de eerste klant voor goedkope Italiaanse energie? © REUTERS
Weblog

Het einde van de energieschaarste, niets minder dan dat beloofde ons de Italiaanse ingenieur Andrea Rossi met zijn 'koude-kernfusiegenerator'. Eind oktober zou het ultieme bewijs worden geleverd. Een week later is de onduidelijkheid nog groot.

Ik heb de eerste reacties van deskundigen willen afwachten alvorens zelf een vervolg te schrijven op mijn stuk over Rossi's E-cat, zijn energie-katalysator. Eind oktober zou hij een grote demonstratie geven met een megawatt-systeem. Dat zou iedereen overtuigen.
Al in de loop van oktober liet Rossi weten dat het op verzoek van de mogelijk eerste klant toch geen openbare demonstratie zou worden. Maar: hij mocht wel enkele toonaangevende journalisten uitnodigen om de demonstratie bij te wonen, dus zo zou de buitenwerld toch goed worden ingelicht.
Die journalisten waren er, onder meer opnieuw van NyTeknik, het Zweedse techniektijdschrift/website dat al eerder aandacht voor de E-cat had. Die journalisten mochten echter slechts een paar korte periodes van de in totaal ruim vijf uur durende test meemaken. En in die tijd zagen ze dat de E-cat verbonden was met het elektriciteitsnet, al was de stroom volgens Rossi na een korte opstartfase toch echt uitgeschakeld.
Normaal gesproken moet je nu concluderen: hier stinkt iets op een verschrikkelijke manier.
Maar NyTeknik, en in zijn kielzog eerbiedwaardige nieuwsbronnen als MSNBC, Wired, Fox News en nog zo het een en ander, schrijven Rossi niet radicaal af. In tegendeel. De teneur is eigenlijk nog steeds nieuwsgierig-positief, zou ik zeggen.
Dat is misschien mede te danken aan die onbekende Amerikaanse eerste klant. Dat blijkt een 'instelling' te zijn, volgens anderen een overheidsdienst waarvan de naam begint met een N en volgens Fox News zou het dus wel eens de Amerikaanse marine, de Navy, kunnen zijn. Rossi heeft tegenover Fox news in ieder geval verklaard dat Paul Swanson van de U.S. Navy Space and Naval Warfare Systems unit (SPAWAR) in kan staan voor de demonstratie. Bij Spawar meldt ene Swanson aan Fox News dat hij er 'tegen de pers niets over kan zeggen'.
Kortom: het blijft voorlopig nog in nevelen gehuld.

Ik zal de vinger aan de pols houden. Maar... Wat ik een beetje vrees is dat als het niet klopt, we te horen zullen krijgen dat de klant niet wil dat er iets concreets naar buiten komt. En als het wel klopt, gok ik erop dat de klant niet wil dat er iets concreets naar buiten komt...
Voorlopig blijf ik blij met zonnepanelen op mijn dak. Die leveren echt stroom, en toch ook al tegen een heel aantrekkelijke prijs.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie